Vaříme sirup proti kašli

11. září 2012
Rada pro tento den

Dnes se dozvíme, jak používat léčivou bylinu pelyněk brotan a jak si z šípků a černých bezinek připravit zdravý sirup proti nachlazení.

Pelyněk brotan
je vytrvalá příjemně vonící trvalka z čeledi hvězdnicovitých, která pochází ze Středomoří. Má jemnější působení než příbuzné léčivky pelyněk pravý a pelyněk černobýl, které obsahují thujon a při předávkování mohou způsobit bolesti hlavy. U nás se kdysi pelyněk brotan velmi hojně pěstoval téměř v každé venkovské zahrádce, nyní se pěstuje méně. Užívá se nálev z kvetoucí natě, který pomáhá při poruchách trávení, nedostatečné tvorbě žluči, působí i proti střevním parazitům a má protiastmatické účinky. Odvar brotanu s kořenem petržele v červeném víně pomáhá odstraňovat ledvinové kameny. Odvar z brotanu je určen k vnějšímu použití – léčí různé ekzémy, lupénku a snižuje také bolesti namožených šlach a bolesti v kříži. V domácnostech je brotan užitečný jako silný repelent proti šatním molům a potravinovým zavíječům. Tato léčivka by si proto určitě znovu zasloužila větší rozšíření a používání.

Zdravý sirup proti nachlazení
připravíme tak, že šípky pokrájíme nebo nahrubo rozmixujeme a povaříme je 10 minut ve vodě. Přisypeme otrhané černé bezinky a povaříme ještě 10 minut. Vše přecedíme přes plátýnko a vmícháme cukr a kyselinu citronovou. Slijeme do sklenic a po otevření uchováváme v lednici. Tento sirup obsahuje vitaminy A, B a C, preventivně užíváme 1 kávovou lžičku denně, při nachlazení lžičku několikrát denně. Sirup je nejen zdravý, ale také velmi chutný a voňavý.

Celý text najdete v zářijovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio