Vánoční rybí zelňačka podle Hanky Švejnohové
Polévku radí vařit zásadně den předem. Aby se uležela. Tak ať se vám daří i chutná v roce 2017.
Ingredience:
kysané zelí
sušené houby
hlava kapra
kořenová zelenina
máslová jíška
šlehačka
strouhanka
vajíčko
máslo
nové koření
bobkový list
kmín
pepř
sůl
Příprava:
1. Kysané zelí properu, pokrájím a dám vařit s kostkou masoxu kmínem a předem namočenými sušenými houbami.
2. Mezitím povařím dobře očištěnou hlavu z kapra v mírně osolené vodě s kousky kořenové zeleniny. Můžete přidat i nějaké koření, bobkový list, pepř nebo nové koření.
3. Rybí vývar pak scedím a přiliju do hrnce, až je zelí měkké. Polévku zahustím máslovou jíškou, dochutím vegetou, solí a čerstvě mletým pepřem. Krátce povařím, vmíchám jednu šlehačku a uložím do chladu. A teď to nejdůležitější.
4. Na Štědrý den obalím kapra a ze zbylé strouhanky, rozšlehaného vajíčka a kousku změklého másla udělám malé úhledné knedlíčky, které zavářím do hotové polévky.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.