Vánoční rybí zelňačka podle Hanky Švejnohové
Polévku radí vařit zásadně den předem. Aby se uležela. Tak ať se vám daří i chutná v roce 2017.
Ingredience:
kysané zelí
sušené houby
hlava kapra
kořenová zelenina
máslová jíška
šlehačka
strouhanka
vajíčko
máslo
nové koření
bobkový list
kmín
pepř
sůl
Příprava:
1. Kysané zelí properu, pokrájím a dám vařit s kostkou masoxu kmínem a předem namočenými sušenými houbami.
2. Mezitím povařím dobře očištěnou hlavu z kapra v mírně osolené vodě s kousky kořenové zeleniny. Můžete přidat i nějaké koření, bobkový list, pepř nebo nové koření.
3. Rybí vývar pak scedím a přiliju do hrnce, až je zelí měkké. Polévku zahustím máslovou jíškou, dochutím vegetou, solí a čerstvě mletým pepřem. Krátce povařím, vmíchám jednu šlehačku a uložím do chladu. A teď to nejdůležitější.
4. Na Štědrý den obalím kapra a ze zbylé strouhanky, rozšlehaného vajíčka a kousku změklého másla udělám malé úhledné knedlíčky, které zavářím do hotové polévky.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.