Vánoční dekorativní věnec ze slaného těsta, jako ho tvoří ve Francii

16. prosinec 2013
Rada pro tento den

Návodů na výrobu dekorací z těsta existuje velké množství. Liší se složením, délkou pečení i závěrečnými úpravami.

Některé recepty nechávají těsto bez jakékoliv další úpravy, jiní tvůrci naopak pomalují a nalakují každý kousek dekorace, takže původní materiál zcela zakryjí. Právě tak to dělají ve Francii. Navíc tím ochrání výrobek před moučnými moly.

Příprava věnce vyžaduje zručnost a fantazii
Hladkou mouku a sůl smícháme v poměru 3 díly mouky, 1 díl soli, 1 díl vody. Vody můžeme přidat trochu víc.
Vytvoříme tvárné těsto. Pokud je příliš lepivé, přidáme sůl.
Z dobře propracovaného těsta vyválíme dva válečky, z nichž upleteme copánek. Věnec vytvoříme spojením konců copánku trochou vody a přeneseme ho na pečicí papír a na plech. Další část těsta vyválíme a vykrajovátky vytvoříme hvězdičky nebo jiné tvary. Jeden kousek těsta proměníme ve váleček, který nakrájíme na malé špalíky, z nichž uválíme kuličky.
Hvězdičky a kuličky nalepíme na věnec. Těsto se peče dlouho, proto je lepší, vytvořit si několik plechů dekorací a ty pak péct současně.

Barvy a štětce na zdobení
Pečeme při 120 °C 4—5 hodin, rozhodující je velikost výrobků. Pečení velkého věnce může trvat i 6 hodin.
Upečené věnce necháme vychladnout a pomalujeme je akrylovými barvami. Po zaschnutí barev věnec nalakujeme z obou stran bezbarvým lakem.
Věnce se hodí na dveře, stěnu i stůl, menší ozdobí stromeček nebo jednotlivé dárky.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.