Václav Neckář u příležitosti 80. narozenin vstoupil do Síně slávy Českého rozhlasu. Pokřtil i novou desku

21. říjen 2023

Herec a zpěvák Václav Neckář okouzluje svým hlasem posluchače už více než 50 let. V sobotu 21. října, dva dny před jeho 80. narozeninami, vstoupil v živém vysílání Dvojky a Pohody do Síně slávy Českého rozhlasu v přímém přenosu z divadla Rokoko. Pokřtil také své nové album a obdržel cenu za celoživotní dílo od vydavatelství Supraphon. Hosté: Jan Neckář, Marta Kubišová, Michal Malátný, Petr Neužil, Jitka Zelenohorská, Michael Prostějovský a další. Moderuje Aleš Cibulka.

Od ředitele programu Českého rozhlasu Ondřeje Nováčka obdržel Václav Neckář v Rokoku skleněnou sošku mikrofonu a také obří razítko s nápisem Síň slávy Českého rozhlasu: Václav Neckář 80. Zároveň od svého hudebního vydavatelství získal ocenění Legenda Supraphonu za celoživotní úspěšnou spolupráci.

Začátky kariéry v Rokoku

Čtěte také

Právě v Rokoku začala jeho hvězdná kariéra, a tak se sem opět po letech vrátil na pozvání Českého rozhlasu. S Československým rozhlasem začal spolupracovat už v roce 1964 v Plzni. V tamním studiu nahrál i své první nahrávky, mj. i vůbec první skladbu Jen tak Bobana Ondráčka a Jana Schneidera.

V Praze pak od roku 1965 vystupoval právě v divadle Rokoko a zároveň spolupracoval s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu pod vedením dirigenta a zároveň hudebního dramaturga Josefa Vobruby. Od té doby nazpíval stovky písní, celá řada z nich se stala velmi oblíbená i mezi posluchači Českého rozhlasu. Dokládá to i úspěch v anketě Zlatý slavík. Už v roce 1965 obsadil třetí příčku hned za Karlem Gottem a Waldemarem Matuškou a na předních místech se držel až do roku 1981.

Václav Neckář je teprve druhým oceněným

Do pražského Rokoka přišla Václavu Neckářovi pogratulovat také Marta Kubišová, Michal Prostějovský, bratr Jan Neckář, Michal Malátný nebo herec a zpěvák, Denis Šafařík, který osobu Václava Neckáře interpretuje v představení Marta na pražské Kampě, a další významní hosté.

Těsně před svými 80. narozeninami vstoupil zpěvák Václav Neckář do Síně slávy Českého rozhlasu

Václav Neckář se také stal teprve druhým držitelem tohoto ocenění v oblasti hudby hned po Martě Kubišové, která ocenění převzala z rukou generálního ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala při Koncertu pro Martu v roce 2022.

autor: Aleš Cibulka

Související