Václav Malý: Situace křesťanů ve světě se zhoršila. Měli bychom klást na stůl otázku lidských práv

4. leden 2019

Zhruba 61 procent světové populace žije v zemích, které nerespektují náboženskou svobodu. Jaká byla situace pronásledovaných křesťanů v roce 2018 a co by ji mohlo zlepšit?

„V některých zemích se pronásledování křesťanů zhoršilo, jako třeba v Indii nebo v Číně,“ říká biskup Václav Malý. „Strhávají se kříže z kostelů, lidé, kteří jdou do kostela, jsou sledováni kamerami, zatýkáni a vyslýcháni, každou chvíli zmizí nějaký kazatel nebo kněz.“

„Říkám to také proto, že někteří představitelé našeho státu nás neustále tlačí k Číně a o lidských právech se z ekonomických důvodů nemluví. Přestože pro křesťany je tam teď situace mnohem horší, než byla ještě před několika lety,“ dodává světící biskup pražský.

Vzorem je Angela Merkelová

Čeští politici reagují na slova Angely Merkelové o vyhnání Němců po 2. světové válce

Z evropských politiků na tuto problematiku poukazuje podle něj hlavně Angela Merkelová. „Ona dělá tichou diplomacii a vždycky někomu pomůže, přestože také Německo má s Čínou velmi úzké ekonomické vztahy. Takhle si představuji zahraniční politiku. Náš stát bohužel lidskoprávní oblast v posledních letech vynechává.“

„Nejsem proti ekonomickým stykům ani politickým kontaktům, ale měli bychom zároveň klást na stůl i otázku lidských práv. Právě to byl smysl helsinské konference v roce 1975. Bylo by ostudou demokratického státu, kdyby lidskoprávní otázku ve vztahu k druhým státům vynechával,“ uzavírá Václav Malý.

Další témata rozhovoru: Kdo byl kněz Anton Srholec? Čeho si Václav Malý váží na páterovi Miloši Rabanovi? Koho dnes ohrožuje osamělost a jak jí čelit? Jak vzpomíná na Ivana Medka? Jak hodnotí osobnost letošní jubilantky Dany Němcové? A jaký byl život v disentu 70. a 80. let?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související