Václav Malý: Má se člověk po 11 letech vegetativního stavu odpojit od přístrojů?

12. červenec 2019

Lékaři ve Francii odpojili od přístrojů muže, který byl po autonehodě 11 let ve vegetativním stavu. Co je důstojná smrt a jak k ní rodina a lékaři mohou přispět?

Lékaři ve Francii odpojili od přístrojů 42letého Vincenta Lamberta, který byl po autonehodě 11 let ve vegetativním stavu. Případ rozdělil jak jeho rodinu, tak veřejné mínění. Kroku předcházely vleklé soudní spory.

Lambertova manželka i část rodiny byla pro jeho odpojení od přístrojů, rodiče a další příbuzní byli proti a obrátili se kvůli tomu i na soud pro lidská práva ve Štrasburku. Podle biskupa Václava Malého je potřeba velmi pečlivě rozlišovat mezi podobnými případy.

Lidský život je dar

Eutanazie

Aktivní eutanazie ne, protože lidský život je dar a člověk s ním nemůže zacházet libovolně. A to i když si to sám přeje,“ zdůrazňuje Václav Malý. „U člověka ve vegetativním stavu je potřeba rozlišovat.“

„Jestli je závislý na přístrojích, které ho udržují při životě – aby mu bilo srdce nebo aby mohl dýchat. Anebo je závislý pouze na umělé výživě, a když se od ní odpojí, tak v podstatě vyhladoví. A to je opravdu velmi kruté.“

Duchovní v nemocnicích neloví

Seniorka, pečovatelka, domov důchodců, hospic, stáří, péče. Ilustrační foto

Malý připomíná, že odcházení člověka ze světa je přirozená součást života, na kterou společnost dlouho zapomínala. K nápravě dnes napomáhá síť hospiců anebo duchovní péče v nemocnicích. V nich působí momentálně na 140 kaplanů z 10 církví.

Nejde o to, přesvědčovat nemocné o náboženském směřování. Ale lidsky k nim přistupovat. A tomu, kdo o to žádá, nabídnout osobní a duchovní pomoc. Především jde ale o to, být dotyčnému nablízku. Záleží na každém, jestli o rozhovor stojí, nebo ne.“

K uzdravení je potřeba komunikovat

Lékaři a sestry zkrátka nemůžou pacientovi nabídnout dostatečně blízký vztah. „Pacient je sice předmětem vynikající péče, ale potřebuje také osobně komunikovat. A v tomto hrají kaplani velmi důležitou roli,“ shrnuje světící biskup pražský.

Další témata rozhovoru: setkání papeže Františka s Vladimirem Putinem; desatero pro sociální sítě; souvislost ekologie se sociálními tématy.

Spustit audio

Související