Václav Malý: Lidé si málo váží zemřelých

7. listopad 2014

Dušičky jsou vzpomínka na všechny věrné zesnulé. Uctíváte stále naše předky, nebo se soustředíte více na sebe?

V minulém týdnu jsme si připomněli památku zesnulých. Na hřbitovech bylo o dušičkách opět svátečně. Dáváme najevo naše vzpomínky?

Starší generace ano. „Až jsem překvapen, že je okolo 2. listopadu tolik lidí na hřbitovech,“ říká Václav Malý.


Statistika pohřebních obřadů
V Praze je 90 % pohřbů bez obřadů. V Plzni 70 % a v Brně 40 %.
V ČR je nejvíce kremací v Evropě: 80 %.

Podle světícího biskupa pražského ale prý ze statistik vyplývá, že lidé považují pohřební obřad za zbytečný. „Už nás nezajímá svět mrtvých,“ přemýšlí.

Vědomí dočasnosti

V podstatě převažuje to, že člověk, když zemře, tak už nezajímá ani příbuzné. A není to jenom finanční situace. „Je to výmluva. Jedná se o záležitost vytěsnění smrti a zpřetrhání jakýchkoliv pout,“ myslí si Malý.

„Rozloučení se zemřelým je důležité i pro nás živé, abychom si uvědomili, že budeme jednou končit a musíme dobře využít náš čas,“ nabádá pražský biskup.

Trendy pro sociology

Podle Malého dnes lidé žijí více přítomností a málo se zajímají o svou budoucnost. Z toho pramení nezájem o smrt. „Měli by se toho ale chopit nějací psychologové a sociologové,“ říká.

Tyto trendy jsou podobné i v jiných zemích. „Žijeme v době velikého úprku, kdy se nechceme podívat na konec. Vidíme před sebou jenom, že jdeme dál a dál,“ říká.

Paradox hřbitovů zvířat

Paradoxem je, že se dnes rozšiřují hřbitovy zvířat. Ta dokonce mají vlastní rozlučky. Rozloučení se zvířaty v Praze převyšují rozloučení s lidmi. „Nic proti zvířatům, ale copak je člověk méněcenný?“ ptá se Václav Malý.

Jak se změnila politická kultura v Česku? Jak nahlíží na rodinu grafika Reyneka? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Václav Malý , zis , jra
Spustit audio