Václav Malý: Komunisté vydírají vládu a vláda se vydírat dá. Vítězí pragmatizmus, ne mravní zásady

1. únor 2019

Poslanci schválili zdanění restitučních náhrad církvím. Komunisté tak prosadili jednu ze svých hlavních podmínek pro toleranci vlády Andreje Babiše.

„Jednání státu s církvemi byla plichta, tehdy ze svých nároků ustoupily obě strany. Hledala se zlatá střední cesta,“ říká v pořadu Jak to vidí světící biskup pražský Václav Malý, podle kterého se jednou přijatý zákon zpochybňuje čistě účelově. „Když se něco týká církví, tak mají lidé často předsudky a pro mnoho z nich to zní kladně. A komunisté hrají tuto kartu,“ naráží na populistické pozadí návrhu na zdanění restitučních náhrad.

Poslanci by se měli řídit svědomím

Prezident Miloš Zeman a druhá vláda Andreje Babiše, která vede po několika změnách v čele některých ministerstev Česko od jmenování prezidentem 27. června 2018.

Kromě právního aspektu má celá záležitost podle Václava Malého také podstatný mravní rozměr. „Ti, kdo pro návrh hlasovali, to nedělali z přesvědčení, ale z pragmatického důvodu. Komunisté vydírají současnou vládu, kladou si nejrůznější podmínky a získávají neuvěřitelný prostor, ač při posledních volbách dostali nejméně hlasů za posledních X let. A vláda se vydírat dá,“ konstatuje pražský biskup.

„Je to velmi nemravné. Poslanec nebo i politická strana musí přemýšlet trochu dopředu a je potřeba, aby poslanci hlasovali i podle svého svědomí – podle toho, o čem jsou opravdu přesvědčení,“ myslí si a dodává, že mravní mlhavost jejich jednání není dobrým příkladem pro další vývoj společnosti.

Doplatí církve na politický kalkul?

„Politické strany kalkulují s tím, že se to dostane k Ústavnímu soudu. V osobních rozhovorech leckterý poslanec řekne: ‚Víte, on to shodí Ústavní soud.‘ Je to tedy čistě ideologický politický kalkul,“ shrnuje úvahy politiků Václav Malý, který doufá, že Ústavní soud rozhodne podle práva. Pokud by rozsudek zněl ve prospěch komunistického návrhu, pak by to pro církev znamenalo nemalou zátěž.

Další témata rozhovoru: Pomůže zadluženým Čechům přijetí novely insolvenčního zákona? Papež František se chystá na návštěvu Egypta. Co by měla přinést jeho návštěva v muslimském světě? Vážíme si třicet let po sametové revoluci vydobyté demokracie? Jaká očekávání má nastupující generace mileniálů?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související