V případě kufrů a batohů se levný nákup opravdu nevyplácí, ověřili odborníci z dTestu

14. červen 2018

Klíčovým kritériem při výběru cestovního zavazadla je jeho velikost. Na jednodenní výlety se doporučuje použít batoh zhruba do objemu 35 litrů, střední výlety třeba pod stan nebo pod širák na víkend si žádají objem kolem 40 až 50 litrů. A právě na tuto velikost batohů a příručních zavazadel se zaměřil spotřebitelský test časopisu dTest.

„Je to podobné jako s nákupem oblečení. Můžete si to objednat přes Internet, ale když vám zboží přijde, tak byste ho měli hned vyzkoušet, jak vám sedí, a případně využít možnost do 14 dnů zakoupený výrobek vrátit,“ odpovídá redaktor dTestu Tomáš Haimann na otázku, jestli není riziko objednat si nový batoh přes internet.


Při laboratorních testech jsme sice zjistili, že některé batohy nejsou tak pevné, jak se zdají být, ale to bohužel v obchodech nelze zjistit.redaktor dTestu Tomáš Haimann

Jaké další vlastnosti kromě objemu bychom měli při nákupu batohu sledovat? Použité materiály jsou u většiny tohoto typu zavazadel podobné, Tomáš Haimann proto doporučuje zjistit, jestli má zvolený batoh integrovánu pláštěnku. „Ať má potom batoh jakýkoliv materiál, tak v případě deště si s tím vůbec nemusíte lámat hlavu,“ dodává s tím, že jinak je většina batohů vyrobena skutečně z pevného a odolného materiálu.

Batohy

Odborníci z časopisu provedli sérii pevnostních zkoušek v laboratoři, kde zjišťovali, jak pevně například drží popruhy. Zda se neuvolňují při zátěži nebo zda se nepotrhají švy. Součástí testu byly ale i praktické zkoušky, kde vybraní dobrovolníci batohy nosili, hodnotili, jak dobře jim sedí na zádech, jak účinné je odvětrávání nebo jak se s nimi manipuluje.

Součástí testu byly jak české, tak zahraniční značky, ale pouze ty, které jsou u nás velmi oblíbené. „Potvrdilo se, že většina levných batohů není příliš kvalitní. Na druhou stranu, ani některé drahé batohy se neumístily dobře,“ shrnuje Tomáš Haimann.

V testu zvítězil batoh Osprey Kestrel 48 a ještě jsme udělili známku výhodného nákupu batohu od českého výrobce Pinguin Trail 42, který nabízel nejlepší poměr ceny a výkonu. Na posledním místě skončil batoh Lidl Crevit 48 litrů.

Příruční zavazadla, která si s sebou berou cestující na palubu letadla, musí být obzvlášť odolná, aby přestála útrapy cestování

„Na jeho obranu je třeba říct, že to byl nejlevnější batoh v testu, avšak nevedl si dobře ani v laboratorních zkouškách, ani naši dobrovolníci ho nehodnotili příliš dobře,“ dodává Tomáš Haimann.

Příruční zavazadla

Součástí testu byly také kufry menších rozměrů, které se dají vzít třeba jako příruční zavazadlo s sebou na palubu letadla. Tam se redaktoři dTestu zaměřili hlavně na pevnostní zkoušky, protože tato zavazadla musí vydržet poměrně tvrdé zacházení.

„V testu proto podstoupily sérii zkoušek odolnosti, kde jsme s nimi různě házeli, pouštěli jsme na ně různá závaží. Také jsme provedli test voděodolnosti stejně jako u batohů,“ přibližuje Tomáš Haimann s tím, že nejlépe dopadla brašna na kolečkách od značky East Pack, model Tranvers XS.

S nejhorším výsledkem z testu vyšel kufr od značky Ikea model Start Tit. Stejně jako v předchozím případě jde o nejlevnější model v testu.

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio