V krizi jsme solidární a pomáháme. Když ale krize skončí, vracíme se k reptání, myslí si ředitelka Potravinové banky
Potravinová banka pomáhá vždy a všude, kde je krize. I při povodních. „Byla to asi třetí nečekaná živelná událost, která v posledních pěti letech banku zasáhla,“ načrtává. Co prozradila o své knize Dobrodějka s duší rebelky? Co bychom měli všichni vědět o Potravinové bance? Je pro výrobce opravdu výhodnější potraviny zlikvidovat, než je darovat? Která věková skupina u nás nejvíc plýtvá jídlem? Čím chtěla být v mládí?
„Covid pro nás byl obrovským náporem. Pak válka na Ukrajině a teď povodně. Ve všech těchto případech se ukázalo, že jsme ohromně solidární, dobří a ochotní pomáhat. Bylo tolik jednotlivců, škol, neziskových organizací a uskupení, které se rozhodly pomáhat… Byla to nádherná energie. Dokonce naši zaměstnanci, kteří mají velmi nízké platy, byli ochotni být v práci do večera, včetně sobot a nedělí. A vůbec jim to nevadilo.“
„Jezdil k nám Červený kříž, hasiči z malých vesniček… Bylo to skvělé a každý chtěl pomoct. A ta pomoc nadále pokračuje. Mám radost a říkala jsem si, že jsem pyšná na český národ, že v takových chvílích dokáže projevit dobrou vůli a solidaritu.“
„Bohužel, když to skončí, jsme zase ti reptalové a nespokojenci. Ale díky za ty chvíle, kdy se projeví ta dobrá vůle,“ uzavírá v Blízkých setkáních Věra Doušová, filantropka a ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Střední Čechy.
Související
-
To je šílené! Češi vyhodí 30 % toho, co nakoupí, děsí se šéfka Potravinové banky
Lidi si myslí, že nejvíc toho vyhodí řetězce. Není to pravda. „Nejvíc toho vyhodíme my, spotřebitelé,“ ujišťuje Věra Doušová v Blízkých setkáních na Dvojce.
-
Web o vaření? Na začátku všeho byla mámina domácí pekárna. Zrcadlo filantropa Libora Hořeního
Už před dosažením plnoletosti dosáhl velkého úspěchu. Internetové stránky s recepty mu nakonec vynesly miliony. Co ho nasměrovalo k dobročinným projektům?
-
Jakými pravidly se darování obědů řídí? Odpovídá Tereza Modlová, PR manažerka spolku Zachraň jídlo
Proč tolik jídla končí v odpadu a čím plýtváme nejvíce? V čem spočívá projekt Zachraň oběd? Proč není možné darovat potřebným zbylé obědy ze školních jídelen a nemocnic?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.