Užovky na zahradě = pochvala přírody za šetrné zacházení

30. duben 2012
Rada pro tento den

Na zahradě se může objevit nebo i trvale ubytovat užovka hladká.

Loví hlodavce i větší hmyz. Vzácněji sem může zavítat vodomilná užovka obojková, která je nezaměnitelná s jinými druhy plazů díky světlým půlměsícům za hlavou.

Výskyt a chování napoví
Plazi zahradě prospějí, pomohou v ní udržet přírodní rovnováhu. Ale především nás může těšit doklad toho, že jsme dokázali vytvořit přátelské prostředí pro vzácné živočichy a že tím přispíváme k jejich ochraně. Na zahradě se zajímaví, užiteční a také plaší hadi budou držet, pokud jim poskytneme dostatek úkrytů. Mnohdy stačí hromada kamení a dřeva v koutě, kterou nepřemisťujeme. Ideální jsou také suché zídky sestavené z kamenů bez malty a osázené skalničkami. Některé skuliny mezi kameny můžeme nechat schválně volné. Užovky potřebují i dostatek hustých keřů, pod nimiž se v parném létě rovněž schovávají. V přírodě obývá nejraději kamenité stráně a okraje lesů. Jako zimoviště jim poslouží třeba dobře přístupný kompost, nebo velká kupa listí přikrytá vrstvou klacků.

Obranné reakce
Objevíme-li na zahradě užovku, která se nehýbe a vypadá jako mrtvá, necháme ji být. Stavění se mrtvou je totiž jeden z nejčastějších obranných manévrů užovek v ohrožení. Na jaře se užovky rozmnožují, často hromadně. Samci si samičky namlouvají potřásáním tělem, vyplazují jazyk, tisknou se k nim a nakonec je tělem celé ovinou. Užovkou hladkou si můžeme snadno splést se zmijí obecnou. I užovka hladká mívá na hřbetě vzory připomínající klikatou čáru. Spolehlivě je lze rozlišit podle tvaru hlavy ‑ zmije má hlavu trojúhelníkovitou. A rovněž se liší jejich oči ‑ zmije mají zorničku svislou, užovky kulatou! Ovšem i zmije jsou v přírodě velmi užitečné. Bez přímého ohrožení neútočí. Máme-li strach o malé děti, svěříme přemístění zmije odborníkovi.

Další tipy pro zahradní faunu najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.