Užívání mycích prostředků se nesmí přehánět. Jak vybrat správné mýdlo?

17. srpen 2018

Mýdla, šampón, sprchové gely. Ve stručnosti mycí kosmetické prostředky. Proč umývají a čím je to způsobeno? A jak vůbec vybírat správné šampony a mýdla? Více ve spotřebitelské poradně.

„Všechno, co je ve vodě rozpustné, ve vodě umyjete. Ale pak jsou třeba olejové nečistoty a ty bohužel vodou už neumyjete. Tam potřebujete mycí kosmetiku. V ní jsou přítomny charakteristické molekuly, tzv. tenzidy,“ říká Iveta Hrádková z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Co tedy mycí prostředky vlastně obsahují a co vlastně pokožku umývá? Aktivní látka mycí kosmetiky se nazývá tenzid. Je to molekula s amfifilmním charakterem, tzn. že je jak hydrofilní (rozpouští se ve vodě), tak lipofilní (rozpouští se v olejích a v tucích). Díky tomu odstraňuje nečistoty z povrchu pokožky, vlasů nebo sliznice.

Proč obsahuje zahušťovadla

Není to ale jediná látka nacházející se v mycích prostředcích. Mezi ty další patří samozřejmě voda jako rozpouštědlo, ve kterém jsou rozpuštěné tenzidy. Dále jsou to například konzervanty nebo stabilizátory pěny a zahušťující látky.

„Jsou tam proto, že chceme, aby šampon nebo tekutý sprchový gel měly vhodnou konzistenci. Když by byly řídké, říkali byste si: To je jenom voda, to nemá ten účinek,“ vysvětluje inženýrka.

Je chemie bezpečná?

Když k tomu připočtete ještě různé vonné kompozice, parfémy či barviva, nabízí se otázka, jestli té chemie už není příliš. Je to pořád vhodné pro vaši pokožku? Nemůžete si nějak ublížit?

„Všechny kosmetické výrobky se řídí velmi přísnou legislativou Evropské unie. Musí být bezpečné, za normálního použití. Takže když používáte sprchový gel třeba 5x denně, je to už opravdu přehnané. Smýváte z těla nejen nečistoty, ale i kožní film, který je opravdu důležitý.“

Ideální je tedy používat mycí kosmetiku 2–3x týdně. „Když jsou to tělové gely, kde je tenzidů méně a i to složení je trošičku jiné, přizpůsobeno ke každodennímu používání, tak je to 1–2x denně. Ale určitě to nepřehánět.“

autoři: Tereza Stýblová , jra
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.