Úžasné životy: Osobní kuchař Vlasty Buriana Trejbal podle šéfkuchaře Romana Pauluse

24. leden 2021

Splněný dětský sen. Tak by mohl znít podtitul profesního života šéfkuchaře Romana Pauluse, který zavzpomíná na hvězdu prvorepublikové kuchyně Jaromíra Trejbala.

Právě osobní kuchař Vlasty Buriana byl tím, kdo Pauluse zásadně ovlivnil už v dětství a nasměroval ho na dráhu úspěšného kuchaře.

Zajímavý životní příběh

„První setkání s panem Trejbalem bylo virtuální, protože jsem v nějakých šesti letech začal doma po nějaké kuchyňské epizodě, která mě zaujala, mluvit o tom, že bych chtěl být kuchař. A jedny Vánoce, asi v osmi letech, jsem našel knížku od pana Trejbala. V té době jsem nevěděl, o co se jedná, začal jsem si knížku číst a popravdě jsem recepty přeskakoval, protože mě velmi zaujal jeho příběh, kde vyprávěl, jak v mládí odešel do Paříže,“ říká v úvodu Roman Paulus.

Život v Paříži

Onou knihou je titul Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana, který se prodává dodnes. Trejbal v publikaci barvitě popisuje, jak se dostal do Francie a jak mu hvězdnou kariéru v době komunismu zajistilo sportovní nadání. Prvotřídně hrál fotbal, který mu později zajistil i výrazná pracovní místa právě v Paříži.

„Jednou jsme hráli za mužstvo pařížských Čechů proti francouzským kuchařům. České mužstvo vyhrálo 3:1 a já jsem těm kuchařům dal dva góly. Po zápase se vedoucí Francouzů zajímali o toho centra, a když se dozvěděli, že jsem kuchař, okamžitě chtěli, abych se stal jejich členem a kopal jenom za kuchaře. Svaz francouzských kuchařů se od té doby o mě vzorně staral. A jako první místo jsem dostal v největším podniku v Paříži, kde bylo 80 kuchařů. A když jsem nastoupil první den, tak jsem viděl ohromně dlouhý stůl, na kterém bylo asi 80 zástěr, 160 utěrek a taky 80 lahví vína. Každý kuchař dostal ráno při vstupu do práce celý litr vína,“ říká v jednom z dochovaných rozhovorů Trejbal.

Cesta za snem

Toto vyprávění se dostalo i do zmíněné knihy, která pro Romana Pauluse byla zásadní inspirací v cestě za dětským snem.

„V Lidové demokracii vycházely články od pana Trejbala, což bylo částečně z knížky a částečně šlo o nové vyprávění, tak jsem to každý týden četl a potom jsme se s maminkou rozhodli, že napíšeme do redakce a požádáme o kontakt na pana Trejbala, a takhle jsme měli možnost se potkat. Bylo to jako kdyby vnuk přišel za svým dědečkem. V té době už byl hodně starý. Nicméně se mi zhmotnily mé sny, takže jsem byl moc rád, že mi historky převyprávěl osobně. Navíc to bylo moje první setkání s profesionálním kuchařem. Navštívil jsem ho asi třikrát a pak už jsem byl v učení a šel jsem do světa i já,“ líčí Paulus, jehož rodina byla věrná gastronomii po několik generací.

Vlasta Burian

„Z vyprávění a knih víme, že se pan Trejbal specializoval na studenou kuchyni. Pokračoval v ní i po návratu do Čech, kde nastoupil do Vaňhovy rybárny. Tady je velice zajímavé spojení s mou osobou, protože v té rybárně, už ve válce, pracovala moje babička a souběžně s ní i moje maminka. Dokonce babička říkala, že si na pana Trejbala pamatuje, ale úplně jistá si nebyla.“

Podstatnou část Úžasných životů věnujeme období, kdy Trejbal vařil pro Vlastu Buriana, který ho zaměstnal ve vlastním domě. K tomuto období se váží i historky, kdy Burianova vila byla vyhlášeným místem pro pořádání honosných večírků.

Spustit audio

Související