Úžasné životy: Lída Baarová podle Stanislava Motla

10. leden 2021

Hereckou legendu poprvé zaznamenal novinář už jako dítě. Už tehdy ho upoutala, protože kolem ní obcházelo takové zvláštní tajemství. To tajemství má jméno Joseph Goebbels.

Přál si dopátrat se pravdy. Nakonec o ni napsal knihu a na sklonku jejího života se dokonce stali přáteli.

„Člověk by neměl dnes hodnotit druhého člověka v jisté době podle dnešního měřítka. Vždycky je dobré se pokusit vcítit do té osobnosti nebo do té doby. Lída Baarová nemá zapotřebí, abychom ji dneska odpouštěli, ale máme šanci ji pochopit.“ Tak vnímá hereckou osobnost Lídu Barovou publicista Stanislav Motl.

Mladá hvězda

„Jako dvacetiletá holka se dostala do té nejvyšší herecké špičky v Evropě. A chtěla hrát za každou cenu. Měla obrovský úspěch a Lída Baarová v zahraničí opravdu hvězdou byla. Ten její talent a ta její obrovská touha hrát a uspět ji dovedl do propasti. Její velký problém byl také to, že se stala hvězdou v době nacismu. “

„Já si pamatuji, jak jsem v loži číslo 5 v legendárním kinu Illusion viděl poprvé film Panenství režiséra Otakara Vávry. Je to jedinečné sociální dílo a Lída Baarová zde sehrála jedinečný part. A to, že tento film získal zvláštní ceny na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, bylo zásluhou jejího tehdejšího jedinečného výkonu,“ vzpomíná novinář Stanislav Motl.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.