Úžasné životy: Kapelník Gustav Brom podle zpěvačky Heleny Blehárové

17. říjen 2021

Gustav Brom byl jedním z nejlepších a nejschopnějších českých muzikantů 20. století. Jeho orchestr se v éře swingu a jazzu dostal na sedmou příčku celosvětového žebříčku!

Připravil: Jan Herget
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Lukáš Vorel
Premiéra: 17. 10. 2021
Produkce: Klára Illiašová

Gustav Brom aspiroval na zápis do Guinessovy knihy rekordů. V čele své kapely stál totiž neuvěřitelných 53 let. Rekord bohužel překazila jeho nečekaná smrt. Jednou z hvězd orchestru Gustava Broma byla i zpěvačka Helena Blehárová, která na něj vzpomíná v cyklu Úžasné životy.

Frkal, Brom nebo Jód?

Narodil se 22. května 1921 ve Veľkých Levárech na Slovensku. Vyrůstal na jižní Moravě, nejprve v Kroměříži a následně v Brně. Už při studiu na reálce začal dávat dohromady swingovou kapelu, ve které sám hrál na klarinet a saxofon. Byl tu ale problém se jménem.

Gustav Brom (nedatováno)

„Gustav se původně jmenoval Frkal. A s takovým jménem jste nemohl mít kapelu, to by prostě nešlo. A tak hledal pseudonym, ke kterému dospěl v podstatě náhodou,“ připomíná Helena Blehárová.

Její pozdější kapelník tehdy zapíchl tužku do slovníku a natrefil na kapitolu o halogenových prvcích. Sám s úsměvem vzpomínal, že nechybělo málo a jmenoval by se Jód.

Dobrý den, majore Gagarine!

Gustav Brom byl nejen kapelníkem, ale i zpěvákem. Zejména v 50. letech nazpíval mnoho hitů jako například Krokodýlí slzy nebo Tina Mari. Jeho nejslavnější písní se však stal Pozdrav astronautovi.

Skladba vznikla v ostravském rozhlasovém studiu, kde orchestr zastihla zpráva o letu prvního člověka do vesmíru. Okamžitě vznikl písňový text a k němu melodie. Jenže nebyl po ruce žádný zpěvák, a tak si Gustav Brom stoupl před mikrofon sám. Ještě tentýž den, 12. dubna 1961, rozhlas vysílal hotovou nahrávku, která se stala obrovským hitem.

Kapela světových parametrů

Orchestr Gustava Broma měl v 60. letech své stabilní místo v top 10 nejlepších bigbandů na světě. Účastnil se mnoha jazzových festivalů na Západě i ve východním bloku.

„Krátce po mém nástupu do kapely jsme letěli do Londýna a pak do Manchesteru na významný festival. Gustav mi to dopředu neřekl, takže to pro mě byl šok. Ale stálo to za to. Vystupovaly tam největší hvězdy té doby a mou kariéru to tenkrát ohromně pozvedlo,“ vzpomíná v cyklu Úžasné životy zpěvačka Helena Blehárová.

Gustav Brom a Vladimír Škutina
autor: jht
Spustit audio

Související