Úžasné životy: Jana Kocianová, druhá sólistka Karla Gotta, podle zpěvačky Jitky Zelenkové

10. říjen 2021

Byť společně vystupovaly pouze dva roky, vzniklo přátelství a kolegiální úcta na celý život. Jana Kocianová zemřela v 72 letech.

Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Ladislav Čurda
Premiéra: 10. 10. 2021
Produkce: Klára Illiašová

„Janu předcházela pověst vynikající slovenské zpěvačky. Ona mě neznala, ale já ano z nějakých nahrávek, protože v té době, kdy nastupovala, už měla natočené LP. Věděla jsem o ní, že zpívá v cizině a především, že má nádherný hlas,“ vzpomíná Jitka Zelenková na první setkání s Janou Kocianovou.

Jak to začalo 

Poprvé se obě dámy viděly na zkoušce a rázem zjistily, že k sobě perfektně ladí. Dokonce bylo slyšet, že mají hlasy velmi podobné, což se pro sólové zpěvy náramně hodilo. 

„Ke Gottovi jsem se dostala tak, že si mě pozval, protože mě slyšel zpívat písničku Hádam kadiaľ ísť. Pozval mě do Prahy na zkoušku, ale na ní samotné nebyl. Nevypadalo by to úplně důstojně, aby prověřoval nějakou zpěvačku. Nedej bože, aby jí musel říct: Děkujeme, ale nebereme vás,“ prohlásila Jana Kocianová na Radiu Slovensko, které nahrávku poskytlo Českému rozhlasu.

Důvod odchodu 

Mnozí se s odstupem času diví, proč Jana Kocianová prchla od Gotta po pouhých dvou letech spolupráce. Jedno vysvětlení nabízí právě Zelenková.

„Myslím, že Jana dostala u Karla Gotta nabídku na jedno turné. Nevědělo se, jak dlouho projekt bude fungovat. Takže když Jana nabídku dostala, musela to pro ni být výzva, Karel už byl slavný a vynikající zpěvák i v Německu, a něco takového se neodmítá. Později ale chtěla pokračovat v sólové kariéře a navázat tam, kde přestala, takže bylo jasné, že obojí dělat nelze. Především z časových důvodů,“ míní dnes zpěvačka. 

V Úžasných životech se dozvíte, jak často se obě zpěvačky vídaly, jaký měly vztah k módě a proč není na místě říkat sólistkám „křoví“.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.