Úžasné životy: Jiří Sovák podle Karla Vágnera

20. září 2020

Od smrti legendárního herce uplynulo začátkem září 20 let. Při té příležitosti na něj zavzpomíná muzikant a producent Karel Vágner, kterého se Sovákem pojilo přátelství.

„Setkání s Jiřím Sovákem považuji za dárek od Pána Boha, protože jsme se stali výbornými kamarády. To se nedá zapomenout. Ta naše spolupráce začala začátkem 90. let, kdy jsme se hodně sblížili, Jiří Sovák mi hodně změnil život,“ líčí v úvodu Karel Vágner.

„Choval se ke mně jako táta. Často mi i radil. Vzpomínám si, jak vyprávěl: „Když jdeš na jeviště, musíš tam jít zásadně jako vítěz. Nikdo na tobě nesmí poznat, že by sis třeba nevěřil“,“ dodává muzikant a producent.

V Úžasných životech Vágner také prozradí, proč si ho Sovák „adoptoval“ a jaké humorné historky s ním zažil.

„Mnohokrát jsem se setkal s tím, že jeho si lidi, kteří s ním spolupracovali, vážili, ale vždycky měli strach z toho, že přes noc, kdy měli točit další věci, vymyslí něco nového. Hodně zasahoval do režie, ale většina režisérů si ho tak vážila, a věděla, že má pravdu, že mu ty změny povolili. Jirka mi o tom několikrát říkal. Ale to jsou ty individuality, které umí danou věc ještě víc povýšit. Vzpomínám si, jak třeba Mirek Donutil vymyslel poručíku Troníkovi šišlání. A to zase roli povýšilo. A v tomhle byl geniální i Sovák.“

V pořadu zazněla ukázka z filmové komedie Marečku, podejte mi pero režiséra Oldřicha Lipského a scénáristů Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.