Úžasné životy: Luděk Munzar podle Františka Novotného

16. srpen 2020

Nad kávou a zákuskem vzpomínal básník František Novotný na rozhlasového partnera Luďka Munzara. V malé modřanské cukrárně připomíná podobizna obou umělců jejich schůzky.

Zdeněk Novotný s Luďkem Munzarem tam připravovali oblíbené pořady Okouzlení slovem nebo Setkání s Karlem Čapkem. „Tady pro mě čas voní vanilkou a vzpomínkami, tady to všechno začalo,“ svěřuje se básník v úvodu vyprávění.

František Novotný a Luděk Munzar ve studiu při natáčení pořadu Okouzlení slovem

Za setkáním obou umělců stojí Munzarova manželka Jana, pro kterou Novotný připravoval rozhlasové scénáře pro pořad Šansony, songy a písničky. „Nosil jsem Janě scénáře domů, Luděk je vyzvedával u branky. A tak jsme se dohodli, že si dáme kafe,“ vzpomíná nad zákuskem František Novotný.

Nový impuls do života

Spolupráce s básníkem Novotným přišla v období, kdy už Munzara trápily zdravotní problémy, a stala se novým impulzem v jeho životě. „Zdálo se, jako by Luděk znovu škrtl o pedál plynu a měl najednou znovu chuť do života,“ ujišťuje František Novotný.

O hodnotě Národního divadla, o létání, autech a dalších důležitých oblastech života Luďka Munzara, ale především o básních a poezii hovoří František Novotný v cyklu Úžasné životy.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Související