Udržitelnost je pro nás nejdůležitější ze všeho, připomíná Kamu, šéfkuchařka a cestovatelka

19. září 2023

„Nechtěli jsme být na Kostarice další byznysmeni, kteří si tam otevřou restauraci a jejím provozem budou Zemi jen vyčerpávat. Snažíme se vařit dobré jídlo v souladu s udržitelností,“ přibližuje. Je pravda, že měla svatbu dvakrát se stejným mužem? Cítí se být více doma v Čechách, nebo na Kostarice? Kde se naučila dělat zmrzlinu a vyrábí také veganskou? Jaké má plány do budoucna?

„Většinu svého života jsem sabotovala sebe i svět kolem. Byla jsem člověk, který nic neřeší,“ vzpomíná Kamila Chadimová alias Kamu, která si s mužem otevřela na Kostarice restauraci a rozhodla se změnit svůj postoj k životnímu prostředí.

„Snažíme se vařit bez odpadu, kompostujeme, pracujeme s lokálními farmáři a podnikáme kroky, abychom byli lepšími lidmi pro sebe i pro planetu. S tím souvisí i to, že nejíme maso, přemýšlíme nad surovinami a udržitelnost je pro nás nejdůležitější ze všeho,“ vypráví spisovatelka, zmrzlinářka a šéfkuchařka.

Brzy odjíždí do Asie na stáže, aby tam načerpala další inspiraci. „Dělat dobré jídlo je jedna věc, ale druhá věc je co nejvíc toho vypěstovat, kompostovat a chovat se v souladu s udržitelností. Nelze být stoprocentní, ale snažím se dělat maximum,“ uzavírá Kamila Chadimová alias Kamu.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související