Chceme lidem umět lépe vysvětlovat klimatické změny, říká zpravodaj Jan Kaliba

18. září 2023

Dělal sportovní novinařinu, pak zpravodaje v USA a nakonec zakotvil u klimatu. „Pozice klimatického zpravodaje je u nás možná trochu nová, ale celosvětově nová není. Nevymysleli jsme kolo,“ žertuje. O čem byla jeho první reportáž v USA? Jaké zkušenosti ohledně klimatu si z Ameriky přivezl? Proč ho zajímá, jak lidé žijí? Jak velkým problémem jsou fosilní paliva? Co pro něj znamená fotbal?

„Změna klimatu je obrovským problémem. A co by měl dělat klimatický zpravodaj? Hledat aktualizační momenty, na základě kterých o tom budeme mluvit v běžném zpravodajství. Klima je dlouhodobý problém. Z průzkumů vyplývá, že Češi vnímají klimatickou změnu jako problém, ale třeba nevědí, co si pod tím představit a jaká jsou řešení,“ vysvětluje bývalý rozhlasový zpravodaj v USA.

„V Americe jsem si asi k tomuto tématu došel,“ rozvíjí dál své vyprávění. „Oblíbil jsem si tam mexické přísloví: Krevetu, která usne, odnese proud. A já nechtěl být ta kreveta. Přemýšlel jsem, co dělat po návratu. A protože média obecně mají problém, jak o změně klimatu efektivně informovat, tak jsem k tomu směřoval. K tomu, abychom to lidem uměli lépe vysvětlovat,“ uzavírá Jan Kaliba.      

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související