Tvůrčí ambice si plním, když můžu režírovat, přiznává herec Marek Němec

23. únor 2023

Hraje ve filmech, seriálech a taky režíruje. „V divadelním životě za sebou mám krásnou práci a jsem za ni moc rád. Ale ve filmu cítím určitý dluh. Člověk zraje a důležité je nezahořknout,“ říká přesvědčeně. Umí hrát na housle? Je pořád trémista? Proč si vybral jako profesi herectví? Je pravda, že jako student DAMU sám odešel z Národního divadla? Čím je pro něj odstrašující role slepice, kterou musel neustále hrát mim Jaroslav Čejka? Kde a jak se učil roli v Modrém kódu?

Cítí se spokojený? „V divadle mám krásnou práci. Tvůrčí ambice si ale plním, když můžu režírovat,“ uvádí to na pravou míru herec.

Režie ho prý okouzluje. „Možnost vytvářet celý svět je tak opojná a krásná, že nebudu mít mindrák, kdybych zjistil, že jsem filmově doštrejchal. Když člověk razí to, co cítí, tak se to vrací zpátky. A já budu doufat, že ty věci budou přicházet hezky.“

Teď se ale k režii vůbec nedostává. „To mě trápí a vnitřně vysiluje. Doufám, že se to podaří příští rok. Ale mám před sebou krásné zkoušení v Ungeltu a do podzimu musím dát tři filmy. To jsou úkoly, které mě sice tak nevzrušují, ale přesto se moc těším,“ uzavírá Marek Němec.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související