Třetí díl Šikmého kostela letos nevyjde, oznamuje nažhaveným čtenářům autorka Karin Lednická

3. březen 2023

Je úspěšnou spisovatelkou a tváří letošního knižního festivalu v Ostravě. „Nemyslím, že doba si žádá jen lehkonohá témata. Zájem o celospolečenská historická témata je celosvětový. Je to dobrá zpráva o nastavení společnosti,“ chválí. Co jí bylo impulsem k psaní o staré Karviné? V čem je krása regionu? Cítí se šťastná? Má to dnešní mládež jednoduché? O čem bude její příští kniha? Má ona sama čas na čtení?

Teď pracuje Karin Lednická na závěrečné části úspěšné trilogie Šikmý kostel. Než vyjde, chodí autorka po archivech a věnuje se rešerším. „Z té přemíry materiálů vybírám. Tuto fázi mám nerada, protože mi přijde všechno zajímavé. Pak musím události naroubovat na život postav. Teprve pak si můžu dovolit ten luxus a sednout si k počítači,“ popisuje autorka spletitý proces psaní.

Každý díl trilogie Šikmý kostel prý vznikal v jiných podmínkách. „U jedničky mě svírala nejistota, jestli to bude někoho zajímat. Dvojku jsem psala za nejhlubšího covidu. Teď píšu trojku a letos rozhodně nevyjde, protože je ze všech dílů z mnoha důvodů nejtěžší. Není to proto, že bych se chtěla flákat, ale je to proto, že to chci udělat pořádně. Nenechám se svazovat očekáváním. Mám očekávání především sama od sebe a chci něco říct, uzavírá Karin Lednická.

autoři: Aleš Cibulka , eh
Spustit audio

Související