Transparentní politika je jen hravé slovíčko

20. prosinec 2013

Hostem ve studiu byl klarinetista, saxofonista a hudební pedagog Jiří Hlaváč. Probírali jsme situaci na naší politické scéně a také rozšiřující se řady vrcholných politiků, kteří nepojedou na OH v Soči. Hovořili jsme také o Vánocích.

O budoucnosti trojkoalice
Předsedové koaličních stran se dnes opět pokusí dohodnout na podobě nové vlády. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek trvá na vedení resortu zemědělství a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil tento přístup za politikaření. Co si o celé situaci myslí Jiří Hlaváč? „Když se vyjednává pozice, každá ze zúčastněných stran do toho vkládá nejen své představy a postoje, ale i jakási praktika pro další jednání. Je možné, že lidovci tím deklarují, že budou těmi, kteří budou trvat na svých požadavcích i v rámci dalších jednání. Mají za sebou období, kdy nebyli vládní stranou a kdy nejspíš přemýšleli, jak vstoupit podruhé na politickou scénu. Nevidím v tom zatím žádnou chytristiku ani taktizování. Oni chtějí být těmi, jejichž hlas není jen do počtu.“

Hravý termín
Před volbami slibovaly všechny strany transparentní politiku. Jaký je dojem Jiřího Hlaváče z dosavadních jednání? „Transparentní politika je jen hravé slovíčko, které v praxi nejde naplnit. Znamená to povídat, o čem jsme jednali, ale rozhodně nebudu vynášet ven základní informace. To jsou interní věci, které se z principu nezveřejňují. Mně by se líbilo, kdyby vždycky řekli: dospěli jsme k dohodě a ta byla následně vyjádřená počtem hlasů.“

Prof. Jiří Hlaváč od 1975 absolvoval cca 3000 koncertů v 50. zemích pěti kontinentů (např. Pražské Jaro, mezinárodní hudební festivaly v Bostnu, Berlíně, Budapešti, Paříži, Helsinkách, Miláně, Bratislavě, Bukurešti, Havaně atd.), v sólistické rovině a v součinnosti s Barock Jazz Quintetem, Českým dechovým triem, Stamicovým kvartetem.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Hlaváč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.