Tomáš Zima: Útoky se dějí všude po světě. O těch v Asii se u nás tak nehovoří

23. květen 2017

Teroristický útok v Manchester Areně má už 22 obětí. Jsou mezi nimi i děti. Selhala bezpečnostní opatření? A proč k podobným útokům u nás nedochází?

V noci na dnešek otřásl výbuch koncertní halou v britském Manchesteru. Zemřelo už 22 lidí, dalších 59 je zraněných. K výbuchu došlo po koncertu popové zpěvačky Ariany Grande, mezi oběťmi jsou tak hlavně mladí lidé i děti. Incident se vyšetřuje jako teroristický útok.

„Je třeba si otevřeně přiznat, že na teroristický útok osamělého člověka, byť člena nějaké organizované skupiny, jsme většinou krátcí. A bohužel se objeví zase další,“ myslí si rektor UK Tomáš Zima. Kdo za útokem stojí, není zatím jasné.

Souvislost se 4 roky starou vraždou?

Policie potvrdila, že improvizovanou nálož odpálil jeden muž, který při výbuchu sám zemřel. Jestli byl členem nějaké skupiny, se zatím neví. Podle některých komentářů by výbuch mohl souviset s vraždou britského vojáka Lee Rigbeyho přesně před čtyřmi lety.


Vražda Lee Rigbeyho
Dva mladí Britové (22 a 28 let) nigerijského původu, vyznavači radikální islámu, za bílého dne na ulici v jihovýchodním Londýně srazili autem, pobodali nožem a dobili mačetou britského vojáka. V únoru 2014 dostal jeden z útočníků doživotí, druhý nejméně 45 let.

„Útoky se dějí všude po světě. V posledních dnech jsem zaznamenal útoky v Pákistánu a dalších arabských zemích, kde asi 20 lidí zemřelo,“ připomíná Zima. „O těch, které jsou v Asii, se u nás tak nehovoří.“ Proč se nám zatím vyhýbají?

U nás je bezpečno

„Česká republika je jedna z nejbezpečnějších zemí. To není dáno tím, že bychom tu měli málo muslimů. Ale tím, že jsme otevřená, tolerantní společnost. Když se večer projdete po Praze, potkáte Italy, Američany, Japonce, Číňany, křesťany, židy, muslimy...“ vypočítáva Zima.

„Taky naše bezpečnostní složky zatím svoje úkoly plní. Nejde ale ani říct, že by jinde policie selhávala. Víme, že některé útoky byly v minulých týdnech v řadě evropských zemí potlačeny.“ Britská policie například v úterý kvůli podezřelému balíčku evakuovala autobusové nádraží Victoria v centru Londýna.

Mezi oběťmi tentokrát i cíleně děti

Útok v Manchesteru byl ale zvláštní tím, že cílil hlavně na mladé publikum popové zpěvačky Ariany Grande. „Každý teroristický útok je zákeřný. Útočí v 99 % případů na nevinné a bezbranné lidi, kteří nejsou viníky konfliktů dnešního světa.“

autoři: ehů , Tomáš Zima , rota
Spustit audio