Tobogan v pyžamu se Zitou Kabátovou

2. květen 2009

Už 96. narozeniny oslavila česká herečka Zita Kabátová. Aleš Cibulka se za ní vypravil do Léčebny dlouhodobě nemocných v pražském Motole. Přestože v LDN je již několik let, na život si nestěžuje. Zajímá ji současnost, ale ráda si i zavzpomíná. A jaký úsek svého života považuje za nejšťastnější?

Zita Kabátová pochází z umělecky založené rodiny. Tatínek ochotničil a psal hry pro loutkové divadlo. Známý pražský kabaretiér a první český filmový herec Josef Šváb Malostranský byl bratrancem její maminky.

Pestrý a rušný život

Paní Zita prožila velmi rušný a pestrý život. Narodila za Rakouska-Uherska. Osobně poznala největší prvorepublikové hvězdy. Nějaký čas žila s operetním zpěvákem Járou Pospíšilem, ale ten ji opustil kvůli jiné herečce.

V roce 1946 se poprvé vdala, jenže manžel byl pracovně vyslán do Bombaje, a tak svazek trval jen 41 dnů. Později si vzala výtvarníka a veslaře Jiřího Zavřela a narodil se jim syn Jiří. Tomu prý slíbila, že se dožije stovky a velkolepě ji oslaví. Sama s úsměvem na tváři tvrdí: „Já to dokážu.“

S Oldřichem Novým

Za svůj život si zahrála v 56 filmech. Pro divadlo Oldřicha Nového, kde jeden čas vystupovala, dokonce napsala jednu autobiograficky laděnou divadelní hru a v pozdějších letech spolupracovala na několika vzpomínkových knihách. O Oldřichu Novém říká: „On si na nic nehrál, on byl gentlemanem.“

Spustit audio

Související