Tis je okrasný, jedovatý i jedlý

26. říjen 2011
Stanislav Peleška radí

Mnoho zahrádek se přesazuje do okrasných účelů, v němž najdeme listnaté i jehličnaté dřeviny různých čeledí i druhů. Mezi těmi jehličnatými často najdeme také tisy.

Nejčastěji využívaná krása se jeví na tisech (TAXUS). Celý rod má jen 5 - 7 druhů, mezi nimi je nejčastěji tis červený (T. BACCATA, zcela přeloženo z latiny je to tis bobulnatý). Dalším druhem je tis japonský (T. cuspidata) neboli osinatý a ještě jejich kříženec tis střední (T. media).

Tisy jsou dvoudomé tmavozelené jehličnany sloupovitého rozložitého tvaru až menší stromy - malé ve skalkách, velké v parcích, dekoračně sestříhané jako ploty a obruby. Okrasnost se projevuje také v tuto podzimní dobu výrazně červenohnědou, paprskovitou sloupatelnou borkou, na větévkách jsou čárkovité jehlice, na rubu světlejšího odstínu. Teď jsou tam bobule.

tis.jpg

Tisy rostou v každých půdách jak solitérně, tak skupinovitě, snášejí zastínění i plné olsvětlení. Skvěle se tvarují, snáší každý sestřih; je zcela mrazuvzdorný, v přírodě je tolerantní k suchu i znečištěnému ovzduší. Uplatní se i sestříhané větévky do dekoračních kytic, slavnostních i smutečních věnců. Neopadává a dlouho vydrží vzhledný.

Celý tis je jedovatý při požití kterýchkoliv částí, zvěř i hlodavci v půdě jeho dřevo při okusu vynechávají. Jedovaté jsou kořeny, kůra, dřevina i jehlice a celé bobule - zprvu zelené, pak zčervenalé na podzim. Tyto zralé bobule však mají jednu část jedlou: je to zralý červený míšek = oplodí. Ten se dá přímo ochutnávat, semínko se nesmí sníst! Hospodyně bobule upotřebí na chutné zavařeniny nebo marmelády, ale po svaření je nutné propasírování kuchyňským sítem a nerozdrcená semena se nesmí používat pro silnou jedovatost. Musí se zlikvidovat do odpadu.

Tis
autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.