Test kvality rýže dopadl katastrofálně! Našel se arzen, plísně i pesticidy

26. květen 2017

Zkouškou prošlo 18 výrobků běžně dostupných v obchodech. Test opět potvrdil, že ne vždy je přímá úměra mezi cenou a kvalitou.

„Rýže dlouho unikala spotřebitelským testům,“ říká Vladimír Kocourek z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha. Jejich test se zaměřil na tři hlavní nežádoucí látky: arzen (stál třeba za smrtí Napoleona), pesticidy (protože se rýže pěstuje ve vlhku) a mykotoxiny (vznikají špatným skladováním).

Kde se našel arzen

„Největším překvapením byla Naše Bio Rýže natural (Billa) s obsahem arzenu 0,31 mg/kg. Normy pro anorganický arzen u předpařené a loupané rýže dovolují jen 0,25 mg/kg. Cena za kilogram této rýže je přitom kolem 95 Kč. Nic levného,“ říká Jan Tuna z pořadu A dost! na Stream.cz.


Rýže BEZ arzenu:
bílá Bio rýže (z DM)
bílá rýže Basmatireis weiß
rýže Lagris

Jak se do bio výrobku arzen vůbec dostane? Podle Komárka úplně stejně jako do rýže bez označení bio: z půdy a okolního prostředí. Značka bio nebyla zárukou kvality, ani co se týče pesticidů.

Kde se našly pesticidy

„V dlouhozrnné Bio rýži z drogerie DM jsme našli pět druhů reziduí pesticidů. Ne sice ve vysokých dávkách, ale u bio rýže bychom neměli najít vůbec nic. Přitom bílá rýže z DM byla úplně v pořádku,“ říká Tuna. „Rýže Penny Parboiled (sáčky) a Uncle Ben's natural obsahovaly pesticidový koktejl.“


4 hříšníci s obsahem mykotoxinů:
Naše Bio Rýže natural (Billa výrobek stáhla)
DM Bio dlouhozrnná rýže natur
AH Basic dlouhozrnná bílá rýže v sáčcích
Basmati rýže (Marks & Spencer)

Kde se našly plísně

Basmati rýže (Marks & Spencer) obsahovala rakovinotvorný aflatoxin B1. „Limit pro malé děti, kterým se z rýže vaří příkrmy, tu byl překročený dokonce 19x!“ Z 18 testovaných druhů rýže bylo bez mykotoxinů jen 14.

Rýže
autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio