Těmhle zdravotním problémům by se každý raději vyhnul. Dvě jednoduché rady, jak jim předejít

18. leden 2017

Podle odborných odhadů je v ČR až 10 % lidí, kteří měli nebo mají kámen v močových cestách. Každá čtvrtá žena byla u urologa s nějakou infekcí. Většina mužů 60+ urologa navštěvuje se zvětšením prostaty. A na věk 70+ už spadá 70 % všech urologických onemocnění. Patříte mezi ně?

Kromě nádorových onemocnění, kterých je ale stále víc, vám lékaři dokážou pomoci. „U onkologických nemocí jsme ale úspěšní jen do určité míry, a to i přes trvalý enormní výzkum,“ přiznává urolog Viktor Soukup z Urologické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Abyste do čekárny urologa nemuseli, myslete na správný pitný režim. Známá je i spojitost mezi kouřením a nádorem močového měchýře. „Karcinogeny z tabáku totiž negativně působí na sliznici močových cest při jejich vylučování z těla,“ vysvětluje urolog.

Lékař radí

Podle urologa se při každém zánětu musí zjistit původce. „Pokud jsou to ty nejběžnější střevní bakterie, můžeme použít léky, které ovlivní Janinu imunoprofylaxi. Nejčastěji jsou to lyzáty, které jsou schopny podpořit slizniční imunitu a zabránit častým návratům nemoci.“

Ženy v plodném věku mohou ale taky pěkně potrápit mikroorganismy (chlamydie, ureaplazmata, mykoplazmata). Jsou to parazité žijící uvnitř buněk sliznice měchýře a jsou pohlavně přenosné. Zabírá na ně jen dlouhodobá cílená antibiotická léčba. „Je ale nutné léčit i všechny Janiny pohlavní partnery,“ dodává Soukup.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio