Tatínek začal pít, protože ho zlomil režim, vzpomíná režisér Fero Fenič

19. březen 2021

„Můj tatínek zemřel brzy, v 58 letech. Byl velmi životaschopný,“ vypráví o svém dětství známý filmař v Blízkých setkáních.

„Moji rodiče byli sedláci a bydleli v zapomenuté vesničce na východním Slovensku. Žili svůj uzavřený život ve víře, vlastně mimo socialistický systém. Když jim pak jako sedlákům vzali hospodářství, tatínek, který do té doby vůbec nepil, začal s alkoholem. Maminka z toho byla nešťastná, ale nikdy se na něj nezlobila. Oni si na osud vůbec nestěžovali, asi si vše vyříkali s Bohem,“ dodává Fero Fenič.

První cesta do zahraničí

„Rodiče mě nijak neomezovali v mých rozhodnutích. V 17 letech jsem se rozhodl odjet stopem do Bulharska. Maminka stála v kuchyni a plakala, ale nechala mě jít. Byl srpen 1968, když jsme se s kamarádem v bulharském kempu dozvěděli, že nás napadla vojska Varšavské smlouvy. Dozvěděl jsem se tu zprávu jako první v noci z tranzistoru a ráno byl kemp plný balících se plačících lidí. My jsme se s kamarádem pak rozjeli  ještě do Bělehradu, ale nakonec jsem se rozhodl, že se vrátím do Československa. Věděl jsem, že mě rodiče ještě potřebují,“ končí vyprávění host Dvojky.

Koho převáděl přes hranice jako průvodce CKM? Jak to vypadá s jeho scénářem Česká komedie?

autoři: Tereza Kostková , mis

Související