Syndrom karpálního tunelu. Kdy jde o nemoc z povolání? A máte nárok na odstupné?

1. únor 2017

Rozhodnutí odborného lékaře je běh na dlouhou trať. Musíte splnit všechny podmínky.

„Je mi 40 a 10 let pracuji v automobilce jako dělnice. Asi před dvěma roky mě začaly bolet ruce, že jsem s nimi nemohla ani pohnout. Lékařka mi řekla, že to jsou karpální tunely a že mě operace nemine. Je to nemoc z povolání? Mám nárok na odškodnění?“ ptá se posluchačka.

„Syndrom karpálního tunelu je naše nejčastější nemoc z povolání a může být způsobena prací,“ potvrzuje Daniela Pelclová, přednostka Kliniky pracovního lékařství VFN v Praze a 1. LF UK. Aby ale nemoc byla uznána jako pracovní, musí být splněno několik podmínek.

Nemoc z povolání se prokazuje velmi těžce

Zaprvé při vstupní prohlídce musíte mít ruce v pořádku. Současné onemocnění pak musí být středně těžké, což se zjišťuje elektromiografií. „Konečný důkaz přinášejí až hygienici, kteří ověřují pracovní podmínky přímo v zaměstnání. Musím říct, že asi polovina pacientů jejich kritéria nesplní!“ vysvětluje Pelclová.

„Je to opravdu složitá procedura, nemoc může vzniknout až za desítky let. Klidně už můžete pracovat někde jinde.“ Pamatujete si dnes, že jste v mládí pracovali pár týdnů s nebezpečnou chemikálií? Složité je prý i dokazování nemoci z černého uhlí, tzv. uhlokopské pneumokoniózy. „Často je to pro nás detektivka,“ říká lékařka. Není ani nic mimořádného, pokud pacient skončí až u soudu.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio