Svatopluk Čech. Básník, redaktor i autor slavných příběhů o Matěji Broučkovi

Doma ho oslovovali Svatík nebo Svatíček. Pocházel z početné rodiny, která se často stěhovala a peněz neměla nazbyt. Sám rád cestoval a svého hrdinu poslal až na Měsíc. Spisovatel Svatopluk Čech zemřel 23. února 1908.

Svatopluk Čech studoval gymnázium a poté pokračoval na právnické fakultě. Z této životní cesty ale nakonec zběhl, protože ho to táhlo k literatuře. Psal poezii, dnes ale čtenáři znají spíš jeho prozaická díla, kterým se říká „broučkiády“.

Tělnatého pana domácího Matěje Broučka, co se moc rád napil, jeho tvůrce nejprve vyslal na Měsíc a později i do 15. století mezi husity. Sám Svatopluk Čech rád cestoval. Ať už po Čechách a Moravě nebo do zahraničí. V roce 1882 se například vypravil do Dánska.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související