Stydím se už od tří let. Omeletky s Halinou Pawlowskou

17. říjen 2021

Také se často stydíte? Za sebe nebo za někoho jiného, v kom není špetka studu? O strašlivých okamžicích studu budou dnešní Omeletky.

Stydím se od svých tří let. Styděla jsem se, když jsem musela recitovat, i když jsem ještě neuměla ř. Styděla jsem se při tělocviku, když jsem na sobě měla trenýrky. Styděla jsem se za to, že rudnu při sebemenší námaze, až mám mám přezdívku rajče. Styděla jsem se pokaždé, když jsem si musela obléknout plavky, vzpomíná Halina Pawlowská.

Na pláži jsme s manželem měli dokonce vypracovaný jasný plán. Já ležela v plavkách na osušce a manžel seděl kompletně oblečený pod slunečníkem. Mimochodem se dokázal spálit i mezi knoflíčky zapnuté košile. Jeho úkolem bylo naslouchat, zda nejdou Češi, aby mě neviděli... Když zahlásil: ,Češi jdou‘, vymrštila jsem se a rychle jsem se zahalila.

Nazí v Chorvatsku

David Kraus je mladý talentovaný herec a muzikant. Těžko věřit, že by se mohl za něco stydět. V některých věcech jsem stydlivý extrémně. Byl jsem tak vychován. U nás doma nikdo nahý nechodil. V koupelně jsme se vždycky zamykali. Svoje rodiče jsem viděl nahé jenom jednou v životě – v Chorvatsku pod stanem na nudistické pláži. Nevím, jestli to byl záměr matky ukázat nám, že je nahota přirozená, já ale na některé výjevy nemohu zapomenout dodnes,“ vypráví.

Jediný, kdo si zarputile odmítal svléknout plavky, byl náš otec. Dnes tátu naprosto chápu, že se nenechal přemluvit od bandy naháčů. Dost se mu ale tenkrát, a to i za dne, zvedla spotřeba vína.

V plavkách i do vany

S nahotou to měli podobně doma i u Haliny Pawlowské. Táta se dokonce i ve vaně koupal v plavkách a trenýrky musely mít na nohavičkách gumičky, aby kdyby široce vlály, něco neodhalily… Maminka tolik problémů s nahotou neměla. Já ale ano.

Většinou se ale stydím za to, jak vypadám! Tuhle jsem na sebe nasoukala staré modré džíny. Byla jsem zvědavá, jestli je vidět, že jsem trochu zhubla, a tak jsem se nenápadně zeptala přítele: ,Nevypadám v těch džínách jako skříň?‘ ,Ne, vůbec ne,‘ odpověděl mi bleskově. ,Žádná naše skříň přece není modrá‘.

V Omeletkách ještě zazní příběh posluchačky Hany Hřebejkové Ať žijí padesátnice! Halina Pawlowská prozradí recept na pikantní salát z vepřového jazyka.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.