Studená polévka není pouze gazpacho. Proč vyměnit vývar za polévku z melounu nebo okurek?
Studené zeleninové či ovocné polévky mohou být v létě výborným osvěžením. Organismu dodají tekutiny, potřebné vitamíny i minerály. Proč si ke studeným polévkám zatím hledáme cestu? A z jakých surovin se dají studené polévky vykouzlit?
Studené polévky zatím v Česku hitem nejsou. Zvlášť ve velkých vedrech se za ně ale šéfkuchař Jiří Zeman přimlouvá. „Studené zeleninové polévky jsou totiž výživově a energeticky dokonalé. Používají se do nich čerstvé suroviny, nejsou tepelně upravené, obsahují mnoho vitamínů, a ještě v létě osvěží,“ říká.
Kefír, kostky ledu... a zelenina
Zdaleka ale nemusí jít jen o rajčatovo-okurkové gazpacho původem z Andalusie. Letní studená polévka může být třeba i na bázi smetany nebo mléčných výrobků. Velmi populární je balkánský tarator, což je polévka z jogurtu, okurek, kopru a ořechů. Stačí jenom ponorný mixér.
Málokdo tuší, že studená polévka se dá připravit třeba i z dýně. Dýni je jen potřeba nejdříve upéct v troubě a následně vychlazenou rozmixovat spolu s jogurtem, kefírem nebo podmáslím. „Aby taková polévka nebyla příliš hustá, je dobré do ní přidat drobné kostky ledu, aby byl pokrm vzdušný a osvěžil,“ radí šéfkuchař.
Polévka z hrníčku
Speciálně u mladší generace by mohly bodovat studené polévky z ovoce, typicky z jahod. „Stačí pouze čerstvé jahody, mléko, podmáslí nebo kefír a samozřejmě máta navrch. Důležité je nechat takovou polévku správně a dlouze vychladit. Ideální také je podávat ji místo v talíři nebo misce třeba v šálku na cappuccino.“
Vyzkoušet ale můžete i svěží a ochlazující polévku z vodního melounu ochucenou zázvorem. „Taková polévka výborně poslouží jako neotřelá svačina. Když ji ještě doplníte domácím upečeným piškotem, získáte plnohodnotné jídlo,“ dodává na závěr Jiří Zeman.
Související
-
Zelené na talíři. Tři jarní recepty, se kterými přivítáte nové roční období
Hostem Kávy o čtvrté byla autorka kuchařek a blogerka Jana Florentýna Pišová. Moderuje Tereza Stýblová.
-
Expedice do světa letního jídla a pití
Jídlem a pitím se zabýváme bez rozdílu úplně všichni, ať je nám 18 nebo 80, protože to, co jíme a pijeme, výrazně ovlivňuje náš zdravotní stav a také naši náladu.
-
Smoothies: Ovocné a zeleninové šťávy plné vitamínů a vlákniny
Jsou to také harmonie různých chutí. Které kombinace jdou k sobě nejlépe? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.