Stromy a jejich dřevo

19. březen 2014
Rada pro tento den

Odedávna obdivujeme krásu, majestátnost i mnohostranný užitek stromů. Přitom dřevo, základ kmene a větví, tvoří z větší části již odumřelé buňky. Živá je pouze vrstvička lýka těsně pod povrchem kůry. Lýko má na starosti rozvod živin.

Pod lýkem se ukrývá ještě tenčí vrstva buněk zvaná kambium, která se neustále dělí, a zajišťuje tak růst a tloustnutí kmene. Na vnější straně přibývá lýko, na vnitřní dřevo.

Na jaře rostou stromy mírného pásma rychleji nežli na sklonku léta. Díky tomu lze na průřezu kmene vidět letokruhy odlišných barev. Světlé dřevo pochází z rychlého růstu a tmavé z doby, kdy se růst zastavoval, než v zimě ustal docela.

Dřevo stromů je tvořeno převážně dvěma látkami: sacharidem celulózou a složitým polymerem ligninem, který dává hmotě tvrdost. Pro člověka je dřevo již od pravěku nepostradatelné jako zdroj tepla i stavební materiál.


K čemu jsou různé druhy vhodné

Pro světlé a lehké stavební dříví jsou dnes nejvíce pěstovány rychle rostoucí smrk a borovice.

K výrobě nábytku a podlah slouží oblíbené, velmi tvrdé dřevo dubové. Na světě roste přes 450 druhů. Mezi nejdůležitější zdroje dřeva patří i tuzemský dub zimní a letní.
Velkou oblibu si získalo neobyčejně tvrdé a vůči vodě odolné teakové dřevo z teky obrovské (Tectona grandis), stromu rostoucího v Indii a Indonésii.

K nejcennějšímu dřevu pro výrobu nábytku patří trvanlivý, rudohnědý mahagon ze stromů rodu Swietenia rostoucích ve Střední a Jižní Americe.

Lze pro ně také na polostinném či stinném místě zahrady připravit čmeláčí úlky čili čmelíny na nožkách či podstavci. Hodí se je tepelně izolovat například polystyrenem, nebo vyrobit z velmi silných prken, která hmyz ochrání před teplotními výkyvy. Čmeláky láká žlutý, bílý či modrý nátěr.

Cenný a vzácný eben pochází ze stromů rodu tomel (Diospyros). Roste v Africe, na Madagaskaru a Srí Lance. Černé dřevo slouží k výrobě nábytku, sošek i černých klapek luxusních klavírů.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.