Starý most v Mostaru. Po ostřelování se zřítil, ale dnes stojí znovu

Starý most v Mostaru se zřítil po ostřelování 9. listopadu 1993. Postaven byl v letech 1557 až 1566 z popudu tureckého sultána Sulejmana I. Návrh mostu připravil Mimar Hajrudin a traduje se, že pracoval pod pohrůžkou smrti. Kdyby se totiž most zřítil, přišel by o život. Ve chvíli, kdy dělníci odstraňovali dřevěné podpěry, se prý nešťastný Mimar připravoval na svůj pohřeb. Most se však nezřítil a vyhlídka smrti se rázem změnila v triumf.

Úspěšné dokončení tak velké a významné stavby přineslo Mimaru Hajrudinovi věhlas a uznání. Nově postavený most spojoval muslimskou a chorvatskou část města a po obou stranách ho strážily dvě mohutné věže. Lidem, kteří se v těchto věžích usídlili a most hlídali, se začalo říkat mostari a právě podle nich pak získalo jméno celé město, tedy Mostar.

Když se po rozpadu Jugoslávie v 90. letech 20. století rozhořely na Balkáně občanské války, stal se Starý most jednou z jejich němých obětí. Chorvatské vojsko označilo most za strategický cíl a cíleným ostřelováním stavbu zničilo. Po skončení válek však úřady v Bosně a Hercegovině rozhodly o jeho obnově. 23. července 2004 tak byl obnovený Starý most slavnostně znovuotevřen.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související