Stanislav Peleška radí - 9.9.
O BEZU ČERNÉM Keře nebo nízké stromy bezu černého rostou u nás téměř kdekoliv - spíše jako plevelné rostliny. Přitom jeho léčivé vlastnosti jsou široké a se znalostmi je můžeme využívat již jak bílá květenství, nebo jako zralé černé peckovičky, ale i jiné části: kořen, kůru i listy.
Jarní květenství je velice často sbíráno a zužitkováno na různé šťávy nebo se zkvasí na lahodné víno. Častokrát se celé květenství okolíkové obalí namočením do řídkého vaječného těsta a opeče jako chutné lívance nebo palačinky. Čaje z černého bezu jsou důležitým prostředkem pro pocení a proti průjmu.
Černé plody na podzim je třeba nechat vyzrát, i když je rádi vysbírají ptáci. Šťáva z nich se používá proti zácpě, při bolestech hlavy a jako prostředek podporující pocení a močení. Také seškrábaná kůra a kořeny mohou pomoci proti revmatizmu a jako projímadlo.
Zrající plody však obsahují jedovatý sambunigrin, který se tepelným zpracováním rozloží a zchladlý produkt je nejedovatý, proto pozor: pro konzumaci můžeme použít až provařený.
Plody a listy se hodně používají k barvení látek a vlny: šťáva barví fialově až červenočerně, list až žlutozeleně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.