Stanislav Peleška radí - 9.9.

9. září 2009
Stanislav Peleška radí

O BEZU ČERNÉM Keře nebo nízké stromy bezu černého rostou u nás téměř kdekoliv - spíše jako plevelné rostliny. Přitom jeho léčivé vlastnosti jsou široké a se znalostmi je můžeme využívat již jak bílá květenství, nebo jako zralé černé peckovičky, ale i jiné části: kořen, kůru i listy.

Jarní květenství je velice často sbíráno a zužitkováno na různé šťávy nebo se zkvasí na lahodné víno. Častokrát se celé květenství okolíkové obalí namočením do řídkého vaječného těsta a opeče jako chutné lívance nebo palačinky. Čaje z černého bezu jsou důležitým prostředkem pro pocení a proti průjmu.

Černé plody na podzim je třeba nechat vyzrát, i když je rádi vysbírají ptáci. Šťáva z nich se používá proti zácpě, při bolestech hlavy a jako prostředek podporující pocení a močení. Také seškrábaná kůra a kořeny mohou pomoci proti revmatizmu a jako projímadlo.

Zrající plody však obsahují jedovatý sambunigrin, který se tepelným zpracováním rozloží a zchladlý produkt je nejedovatý, proto pozor: pro konzumaci můžeme použít až provařený.

Plody a listy se hodně používají k barvení látek a vlny: šťáva barví fialově až červenočerně, list až žlutozeleně.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio