Stanislav Peleška radí - 7.7.

7. červenec 2010
Stanislav Peleška radí

BRAMBORY KE SKLIZNINejen v naší české kuchyni, ale i v mnohých jiných zemích, jsou brambory jednou z nejkonzumovanějších zelenin. O jejich výživné hodnotě není třeba pochybovat.

Pěstitelsky je rozdělujeme do pěti skupin: velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní. Ty poslední dvě skupiny jsou dobře skladovatelné a tyto brambory označujeme jako zimní.

Pro drobnopěstitele, tedy zahrádkáře, jsou užitečné hlavně první dvě skupiny s krátkou vegetační dobou od výsadby do slizně. Nejranější odrůdy mají 100 vegetačních dnů, polorané 130 dnů. Ve sklenících nebo fóliovnících se růst a sklizeň urychlí.

Jejich vegetační doba končí teď v polovině července. Začne jim žloutnout a vadnout nať a přestane přirůstat. Je třeba je sklidit, uskladnit v chladnějším prostoru a postupně je konzumovat. Pěstitelé je mohou také podrývat a největší hlízy sklidit a upotřebit je během května a menší brambory nechat ještě dorůstat.

Sortiment brambor má v registru Státní odrůdové knihy (2009) evidováno 157! odrůd v abecedním pořadí. Správná prodejní tržnice musí mít sadbu označenou názvem odrůdy.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.