Stanislav Peleška radí - 29.9.
SKLIZEŇ A USKLADNĚNÍ ZELENINYLetošní rok od jara přes celé léto byl velice proměnlivý a v některých týdnech docela zvláštní: jednou úpalové sucho, po něm nadbytek srážek ...
Nás zahrádkáře ale neopomenula práce na záhonech, ovocných a vinohradních terasách nebo mezi inzenzivními pěstitelskými stěnami. Ani zeleninové záhony jsme neopomenuli a teď na začátku října je podzimních sklizňových prací až k "inflačním" hranicím. Jen tak pro soustavnost třeba připomenout - naštěstí děláme jen něco z dalšího přehledu sklizně a uskladňování (v závorkách aspoň některé odrůdy). Ukládáme:
- bulvový celer (Maxim, Albin, Simeon)
- brokolice je jakoby květákem (Vitamina, Lucie, Dannor)
- pozornost má cibule (Dagmar, Karmen, Alice, Všetana, neopomenutelná je šalotka Milka),
- pór je nenáročná a lahodná cibulovina
- čekanka hlávková je docela nenáročná (Fiero)
- ozimý kedluben vydrží do Vánoc (např. Gigant)
- mangold také nenáročný, jeho řapíky připomínají chřest
- černá ředkev (Kulatá), barevné ředkvičky (Duo, Lucia) a vodnice (Albina) obohatí dietní kuchyňské pikantnosti
- skleníkové okurky (Baby, Linda, Saladin) můžeme sklízet ještě několik týdnů
- pozdní saláty hlávkové (Brilant, Děvín, Jupiter, Mars, Safír) nebo špenát (Matador)
Na záhoně přetrvají i zimu se sněhem kadeřávky, růžičkové kapusty nebo kapusty ozimé, v záhonech (po úpravě k vyrytí) i v zimě může zůstat petržel kořenová. Ale naťovou sklidíme do mrazáku. Na zachráněných záhonech ještě několik týdnů může být pekingské a čínské zelí. Ae polopozdní a pozdní brambory včas uložte do správného sklepa, těch bude v kuchyni potřeba nejvíce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.