Stanislav Peleška radí - 27.5.
NAŠE PLODOVÁ ZELENINA Vypěstovat si vlastní jarní a letní čerstvou zeleninu je snahou a přáním každého pěstitele i zahrádkáře. Jistě je rozdíl mezi vlastní vypěstovanou zeleninou a do tržnice dovezenou.
Širší sortiment zeleniny je rozdělen do několika skupin, k nejpotřebnějším řadíme zeleninu plodovou. Jsou to rajčata, odolnější papriky a lilky, okurky, cukety, patisony či melouny. Význam plodové zeleniny spočívá ve velké druhové a odrůdové rozmanitosti a poměrně vysokých výnosech, zejména u tykvovitých druhů. Většinu z nich lze také konzumovat v syrovém stavu.
Vybereme-li vhodné druhy a odrůdy, můžeme v této roční době využít k pěstování i volné záhony bez foliových nebo skleněných krytů. Často ale musíme tento druh zeleniny přece jen dávat do skleníků a teprve vzrostlé sazenice přesazovat z truhlíků na pěstební záhony k dopěstování a sklízení.
Všechny uvedené plodové druhy mají stejný nárok na půdu s vysokým obsahem živin: pozemky takto připravené se nazývají v takzvané "první trati". Výše uvedené druhy zeleniny jsou citlivé na mráz a vyžadují vydatnou zálivku na volných záhonech, nejlépe odstátou vodou. Ve sklenících je nárok na zálivku podstatně menší.
Pozornost je třeba věnovat také osivu: kupovat jen certifikované osivo se zárukou kvality. Z nelegálních zdrojů může být nekvalitní, s nízkou klíčivostí a čistotou. Může obsahovat příměsi nečistot, semena plevelů a zárodky chorob. Kvalitní osiva poskytují vyrovnanější vzcházení a jednotnější porost s předpokladem vyšší úrody a kvality sklizně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.