Stanislav Peleška radí - 2.1.
KONTROLA ULOŽENÉHO OVOCEPravidelná zkontrolování loni sklizeného a nyní uložného pozdního a zimního ovoce je stejně důležité jako soustavné ošetřování stromů nebo keřů za dobu jarní, letní, podzimní vegetace v zahradě nebo v sadu.
Skutečností je, že někteří pěstitelé a zahrádkáři věnují malou pozornost jak samotnému roztřídění plodů již při jejich sklízení a následně po celou dobu uložení do sklepa - vždyť se vyskytují skládkové choroby! Je proto nutné pravidelné prohlížení třeba po několik měsíců, až do optimální doby spotřební. Některé ovocné druhy se sklízejí a v krátkém, čase se zužitkují jako čerstvé ovoce (jsou to rybízy, angrešty, jahody, maliny, ostružiny, většina peckovin). Jádroviny, tedy jablka a hrušky, se dají rozdělit podle spotřební = konzumní zralosti na podzimní, vánoční, zimní a pozdně zimní.
Právě ony uložené pozdní plody potřebují pravidelnou kontrolu v úložce - v přepravkách nejlépe ve dvou vrstvách plodů. To dává možnost snadné prohlídky celé přepravky a vyřazení jednotlivých plodů. Pokud se objeví už začátek skládkového poškození, je třeba včas, snad při každotýdenní nebo dvoutýdenní kontrole, vyřadit je a ponechat jen zcela zdravé exempláře. Všichni známe, že se od jednoho zkaženého plodu mohou nakazit i ty okolní. Optimální teplota uložení je okolo + 5°C a obvykle 80% až 90% relativní vlhkosti ovzduší.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.