Stanislav Peleška radí - 2. března

2. březen 2011
Stanislav Peleška radí

PŘEDJAŘÍ TAKÉ SE SNĚHEMJsme na meteorologickém, spíše povětrnostním rozmezí mezi zimou a jarem. Také se to projevuje dosti střídavým počasím, kdy na mnoha místech jsou ještě zbytky ulehlého sněhu, někdy znovu přikryté sněhovou přeháňkou.

A v nedalekém časovém i kilometrovém sousedství se začíná objevovat nesmělá první tráva, trochu si i všimneme zvětšování pupenů na listnatých stromech nebo nízkých keřích.

Dostáváme obavy ze situace na obou stranách. Aby nám sníh neudělal škodu na přírodě i v zahrádce, ale také abychom ho ještě dovedli využít. Jenom trochu jsem se o tom zmínil v prvním letošním pojednání na tomto místě.

Čas se posunul o dva zimní měsíce a ten sníh už nebude mít dlouhého trvání. Protože sluníčko už má jinou intenzitu a půda odspodu je také docela předjarní. Taková je realita.

sníh umístíme dodatečně ke stromu

Nám zahrádkářům nezbývá, než využít takovouto situaci na mnoha místech k užitečné akci. Na některých místech by sníh nebyl k užitku nebo škodil (podpořil plíseň sněžnou na trávnících). Tak je lepší odtud sníh přeházet ke stromům třeba jako pyramidu. Tím zpomalíme jeho roztávání. Má to nejméně tři kladné účinky.

Prvním je zpoždění nástupu jarního rašení oněch dřevin.

Z toho získáme druhý kladný účinek, a to je větší jistota, že pupeny a letorosty nezmrznou pozdními mrazíky.

A třetí: protože pyramida sněhu bude ještě nějakou dobu pomalu roztávat, tak nám docela prospěšně zavlaží vodou kořeny stromu nebo keře a okolí této dřeviny. Dřevině to určitě neuškodí.


Samozřejmostí je i odborná literatura pro pěstitele révy vinné v plošných areálech vinorodných krajů, ale i pro drobné vinaře s několika hýčkanými keři (neboli hlavami) révy vinné třeba v okrajových oblastech pro chutné odrůdy.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.