Stanislav Peleška radí - 10.4.

10. duben 2009
Stanislav Peleška radí

PROŘEZÁVÁNÍ OKRASNÝCH KEŘŮ I v letošním jaru nám začínají rašit a kvést mnohé okrasné keře i vyšší dřeviny. V okrasných zahradách to jsou keře prvních květů, nejčastěji světlých barev, mezi které patří zejm. bělavá, žlutá, oranžová nebo růžová. Jsou vždycky jakousi pohledovou dominantou zahrady a jejího okolí. Vysazují se na nápadná místa.

Také tyto keře postupně odkvetou a budou potřebovat upravit tvar, někdy ještě zmlazení pro příští růst. Považuji za důležité upozornit na správné obdoví jejich růstové úpravy.
Teď ještě v dubnu nebo v květnu je třeba řezem upravit ty druhy, které pokvetou později, tedy v létě nebo na podzim. Jsou to např. Buddleja, dřišťál - Berberis, skalník - Cotoneaster, trojpuk - Deutzia, zomolezy - Lonicera, štědřenec - Laburnum, hlohyně - Pyracentha, růže - Rosae, kalina - Viburnum, pámelník - Symphorycarpus.
Později, tedy až v létě nebo na začátku podzimu, sestříháváme keře dřínu, janovce, lýkovců, zlatice (=nesprávně "zlatého deště"), vilínů, hortensií, zákuly, jasmínů, magnolie, mahonu, pivoněk, pěnišníků = rododendronů a azalek, tavolníku, weigelie, tamaryšků a šeříků.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.