„Spolupráce s Radůzou byla zajímavá,“ pochvaluje si zpěvák kapely Bílá nemoc

20. březen 2020

Teď jsem doktorem na plný pecky, konstatoval Zdeněk Hříbal, dětský diagnostik a současně zpěvák folkrockové kapely Bílá nemoc. Ta si k 30. výročí dala nové CD.

„Za prvních 15 let jsme vydali pět CD a teď po dalších 15 letech nové. Byl to dárek taky k mým 60. narozeninám,“ vysvětluje Zdeněk Hříbal. Na CD …v tichu mezi slovy… se jako autoři podíleli třeba Ivan Hlas nebo Radůza.

„Byla tak hodná, že nám udělala dva texty. S ní to bylo zajímavý. Ptala se: O čem by to mělo být? A já, že o lásce. A jak by ta ženská měla vypadat? zněla další otázka. A já odpověděl: Třeba jako ty. A tak vznikla píseň Chci ženskou, jako jsi ty.“

Na pódiu jsem šťastnej

Kdysi se jmenovali Bonsai a byl to úspěšný soubor. „Vyhráli jsme v roce 1983 a 1984 Portu, největší folkovej festival v Plzni. Do roku 1990 nám to vydrželo, než jsme se převtělili do Bílé nemoci.“

„Mě to zaplaťpábůh jenom baví. Kdybych se tomu měl věnovat akademicky, asi by mě to nebavilo,“ prohlášuje Hříbal. „Každej z kapely pracuje, takže máme tak dva koncerty do měsíce.“ Kromě balad prý dokážou „vyprodukovat i dobrou rockovou vypalovačku“.

Jaké jsou reakce na nové CD? Píše sám texty k písničkám? Je hudba léčivá? Jsou v kapele všichni lékaři?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související