„Spal jsem i v odpadní rouře.“ Jak se sbalit na cesty a kde spát, radí cestovatel Ladislav Zibura

5. červenec 2019

Rád chodí pěšky nebo jezdí stopem. A o svých cestách píše knížky. Četbu jedné z nich můžete slyšet i na Dvojce v pořadu Pokračování za chvilku.

„S kamarádem jsme se vsadili, že dokážeme za dva dny dojít z Prahy do Budějovic. Došli jsme. Bylo to asi 160 kilometrů za 36 hodin,“ popisuje Ladislav Zibura v Blízkých setkáních. „Dneska se nesnažím polykat kilometry. Spíš si sednu s lidmi u čaje a poslouchám zážitky.“

Snažím se sbalit do deseti kilo

Ladislav Zibura

Kolik kilogramů nosí na zádech? „Každý začíná s 20 kily. Pak zjistí, že ho bolí kolena a většinu věcí nepotřebuje. Já se snažím sbalit do 10 kilo. Minimalismus jsem přenesl i do vlastního života. Odstěhuju se ve třech kufrech,“ vysvětluje Zibura Tereze Kostkové.

Při svých cestách spal na hodně neobvyklých místech. „Třeba v přístěnku na vozíky v supermarketu nebo v odpadních rourách.“ Stopem se vydal z Atén za polární kruh. „Bylo zajímavé pozorovat a srovnávat temperament lidí.“

Nebezpečí? Spíš bouřka a hadi než lidé

„Málokdy jsem měl strach o život. Asi bude těžko někdo chodit v noci po lese, aby vás zabil. Reálnější riziko je bouřka nebo hadi.“ Další knížka nebude o cestování, ale o tom, jaké mají lidi koníčky.

Které poutní stezky pokládá za nejhezčí? Proč zatím nedošel do Mekky? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související