Sopky: Kaňon V jámách

2. srpen 2014

V Doupovských horách můžete vidět, jak hory sopečného původu vznikaly, ale taky jak se vulkán rozpadal.

Nedaleko Radonic vznikl zhruba před 25 miliony lety kaňon. Jeho dnem protéká potok, který zde odkryl mocnou sekvenci laharů, uloženin proudů bahna a kamení.

Ty vznikají na svazích vulkánů. Celé skalní defilé nám tak dává obraz o tom, že sopečné pohoří Doupovských hor neprodělávalo jen fáze budování, ale také etapy rozpadu vulkánu.

Lahary
Hranu kaňonu tvoří skály, které jsou úžasnými sopečnými uloženinami. Jsou to lavice metr a půl širokých čedičových láv uložené v proudu bahna a kamení, takzvané lahary.

Proud se usadil na úpatí vulkánu velice rychlým sesuvem o rychlosti 200 km/h. Lávový proud v podobě husté kaše byl schopen unášet i kameny o průměru dvou metrů. Všechno, co bylo na svahu sopky, proud sebral. Na jednom místě tu můžeme vidět spoustu typů hornin.

Lahary jsou proloženy několika lávovými proudy, které tu protékaly pět milionů let před ukončením sopečné aktivity Doupovských hor. Podobné lahary je možné také vidět ve Skalce skřítků u Dubiny u Karlových Varů, v širším okolí Kadaně nebo na Jezerní hoře u Klášterce nad Ohří.

Čtěte také

Kaňon V Jámách najdeme na půl cesty mezi Radechovem a Mašťovem.

Kaňon V Jámách

Trasa reportáže, kterou jste mohli slyšet v Meteoru 2. 8. 2014, je vyznačena v mapě čísly.

S geologem Vladislavem Rapprichem z České geologické služby jsme navštívili kaňon V jámách, jehož souřadnice jsou S 50°16'41", V 13°15'52,5". Místo se zobrazí po kliknutí na tuto mapu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.