Slibně rozjetou kariéru houslisty mu překazilo přepadení a zranění míchy. Zpověď Viktora Kuny v Blízkých setkáních

21. květen 2019

Hrál od šesti let. Stal se profesionálním houslistou. Pak přišlo přepadení s nožem a zranění míchy. Viktor Kuna už nedokázal podat stoprocentní výkon.

„Housle jsem našel za oknem na Mikuláše, když mi bylo šest. Táta byl hudební vědec, maminka zpívala operu, nebylo úniku. V pubertě mě otec vodil do Rudolfina, kde stály mercedesy, a říkal: Když budeš hodně cvičit, budeš mít taky takové auto,“ vzpomíná v pořadu Blízká setkání na Dvojce Viktor Kuna.

V roce 2002 ho přepadl recidivista a nožem mu poranil pouzdro míchy. Ze zranění se dostával roky, stále má určitá omezení. „Občas nějaký sval na pár vteřin vypověděl. Nebylo možné postavit se před publikum. Když se vám zachvěje smyčec, tak je to slyšet.“

Uspěl jako kariérní diplomat, po dvou letech začal pracovat v IT. „Byla to pro mě záchrana. Pracoval jsem tam až do roku 2014. Dnes pracuji ve firmě na ekologické zpracování odpadů. Kromě toho mě pořád baví chodit do hor.“

Proč si zamiloval hory? Jak vznikal film Krkonoše? Natočí film o Íránu? Vezme ještě někdy do ruky housle? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související