Slávka Kopecká vzpomíná na Jiřího Sováka: Byl nedostupná osobnost

24. listopad 2010

V pořadu Setkání Hosta do domu jsme přivítali nakladatelku, spisovatelku a žurnalistku Slávku Kopeckou. Jak vzpomíná na první setkání s Jiřím Sovákem?

Slávka Kopecká začala svou spolupráci s „králem fóru“ před více než dvaceti lety. Dohromady je svedla náhoda a také osobní známost s Jiřinou Bohdalovou.

Slávka Kopecká se s hercem seznámila velmi kuriózně. "Jiri Sovák proslul jako velmi nedostupná osobnost. Těžko se s ním komunikovalo." Přišla za ním tehdy do jeho bytu v Dobrovské ulici, kde se také poprvé setkala s jeho ženou Andulkou a ta jí suše sdělila: "Sovák ale leží v posteli." Odpověď mistra humoru na sebe z vedlejší místnosti nenechala dlouho čekat: "Ježíši Kriste. Proč si nikdy žádná redaktorka nechce přilehnout?"

Slávka Kopecká

Za dobu spolupráce Slávky Kopecké a herce vznikly postupně 4 vzpomínkové publikace s nejlepšími historkami Jiřího Sováka. "Pokaždé, když vyšel už zaručeně poslední díl, začal Jiří zase vzpomínat a z jedné další historky se postupně stala další kniha," říká Slávka Kopecká.

Forma krátkého vyprávění s pointou se stala velmi oblíbenou a vyhledávanou. "Lidé po dalších dílech dychtili, což znamená, že se rádi smějí," dodává spisovatelka. Umělce, herce a baviče popisuje Slávka Kopecká slovy: "Sovák si uměl dělat legraci ze stáří, ale hlavně ze sebe. Řekl na sebe úplně všechno. Heroicky pil a přitom s Menšíkem a Horníčkem zažíval neuvěřitelné historky. Nebál se vyprávět žádný příběh a lidi ho za to milovali. Koneckonců, mnoho jeho historek zlidovělo."

Slávka Kopecká

Slávka Kopecká se nenechává dlouho přemlouvat a hned vypráví první historku na kterou si vzpomene: "Jednou Jiří Sovák prošvihl herecký výstup v Národním divadle. Měl tehdy zaplatit velkou pokutu. Mezi herci se tomu říkalo "vymalovat Národní divadlo." Do toho přišla měnová reforma. A tak Jiří Sovák chodil a říkal: "Já věděl že bude něco s penězma, ale proč zrovna s mejma?"

V současnosti vychází spisovatelčina zatím poslední kniha, s názvem "Sovák a jeho spisy aneb Léčba smíchem". Kniha přináší výběr toho nejlepšího ze čtyř dílů historek, kterými se autorka snažila pokrýt co nejvíce oborů lidské činnosti. "Jiří si přál, aby knížku o něm napsala i jeho žena. Andulka je člověk schopný zpovědi literární. Její dílo spatřilo světlo světa až po jeho smrti. Byla to taková její forma terapie." S dílem se vyrovnala velmi vkusně a originálně. Historky s Jiřím Sovákem proplétá s dobrými recepty.

Slávka Kopecká původně vystudovala FTVS a český jazyk na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1968 utekla do Francie. Po revoluci v roce 1989 se do vlasti vrátila: "Nemohla jsem tam vydržet. Tlak života v emigraci je nesnesitelný. Každý z nás tam byl smutný. Navíc jsem měla staré rodiče a cítila jsem svůj díl zodpovědnosti za ně."

Slávka Kopecká

Stála u založení časopisu Reflex. Následkem konfliktu s Petrem Hájkem, který se dle jejího názoru rozhodl celý projekt považovat za svůj, ale z časopisu brzy odešla.

V současnosti žije v Lidicich u Kladna. Narodila se totiž nedaleko, v obci Buštěhrad.

Více se dozvíte v přiloženém audiozáznamu ...

autor: Jan Profous
Spustit audio