Silný jako Herkules

12. srpen 2014

Hrdina, který se oháněl obrovským kyjem, chodil oblečený do lví kůže a plnil nesplnitelné úkoly jako na běžícím pásu, měl tak zamotaný život, že se to ani vypovědět nedá.

Popišme si výchozí situaci:
Chronický záletník, nejvyšší bůh Zeus, zahnul své manželce Héře s mykénskou princeznou Alkménou. A chronická žárlivka Héra pak synáčkovi, který se Alkméně narodil, usilovně znepříjemňovala život.

Herakles, počeštěně Herkules, dostal do vínku nadlidskou sílou, odvahu i důvtip. A všechny tyhle vlastnosti se mu hodily při plnění úkolů, které si na něj vymýšlel král Eurystheus. Bylo jich celkem 12. To, že musel silný a statečný Herakles sloužit slabému a zbabělému Eurystheovi, to spískala taky Héra.

A našeptala Heraklovi i to, aby – když už měl všech dvanáct úkolů za sebou – opustil svou první manželku Megaru a začal si hledat jinou ženu.

Čtěte také

Vybral si princeznu Déianeiru. Ale štěstí mu bohužel nepřinesla. Dala na radu zrádného kentaura a potřela Heraklův plášť kentaurovou krví. Myslela, že jí pomůže udržet lásku manžela, ale krev byla otrávená! Když Déianeira viděla svého milovaného manžela umírat ve strašlivých bolestech, spáchala ze žalu sebevraždu. Herakles si nechal postavit pohřební hranici a ulehl na ni.

Když hranice vzplála, zatřpytily se jasné blesky Dia hromovládného, z výšin Olympu slétla bohyně Athéna s poslem bohů Hermem a ve zlatém voze odvezli velkého hrdinu na nebe.

Čtěte také

Po smrti vítali Herakla na Olympu všichni. Dokonce i Héra překonala svou věčnou nenávist a dala mu za manželku svou dceru Hébu. Zeus ho pozval ke stolu bohů, nabídl mu nektar a ambrózii, pokrmy bohů, a za velké hrdinské činy a utrpení ho prohlásil nesmrtelným.

Herakles dodnes žije v příslovích a bájích, dodnes se konají olympijské hry, které prý založil, a sídlí na nebi hned vedle souhvězdí Hydry.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio