Severní země. Nejvýznamnější zeměpisný objev 20. století

Před 108 lety ruská expedice pod vedením adjutanta Borise Vilkického objevila v Severním ledovém oceánu souostroví Severní země. Napsal Filip Jan Zvolský. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Jednalo se o poslední významný zeměpisný objev lidstva a nejvýznamnější ve 20. století. Pokud si myslíte, že na povrchu země není možné už dlouhou dobu nic najít, opak je pravdou. Poslední objev neznámé pevniny se totiž odehrál až na začátku minulého století.

Původně se ostrovy jmenovaly podle lodí

V roce 1913 totiž ruská expedice hledající severní mořskou cestu do Evropy objevila souostroví o devíti ostrovech. Pouze chvilku nesla nová země jméno Taj-Vaj podle názvů dvou expedičních lodí.

Záhy se název proměnil na Zemi cara Mikuláše II. a poté na dosud používaný název Severní země. Dozvíte se, jak k objevu došlo, ale i zajímavé kontexty jiných objevů včetně těch budoucích.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související