Šeptuchy. Jsou to bohyně, léčitelky, nebo šarlatánky? Příběh o dospívání v tajemném Podlasí

Odlehlé Podlasí na pomezí Polska a Běloruska je opředené legendami. Křesťanství se tu mísí s pohanstvím, magie s realitou, hranice mezi světem živých a mrtvých jsou mlhavé, stejně jako celý zdejší kraj. Jak se tu žije dvěma dospívajícím dívkám, které přivykly místním tradicím a zároveň touží po výdobytcích moderního světa? Z románu slovenské spisovatelky a scenáristky Aleny Sabuchové čte Magdaléna Borová.

Účinkuje: Magdaléna Borová
Připravila: Marina Feltlová
Překlad: Lubomír Machala
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 28. 1. 2023

Příběh dvou kamarádek se odvíjí v bouřlivých devadesátých letech minulého století. Zažívají své první lásky a zklamání, řídí se radami z časopisu Bravo, hrdinkám romantických seriálů závidí jejich úchvatné životy, ale zároveň si uvědomují, že se z pout místních tradic a pověr nikdy nevymaní, i kdyby rodný kraj navždy opustily.

Důležité místo v příběhu zaujímají lidové léčitelky, šeptuchy, které daly název celému románu. Jezdí za nimi lidé i ze vzdálených končin, většinou, když už všechny ostatní naděje selhaly. 

Šeptuchy pomáhají nemocným léčit neduhy, svobodným ženám přivábit ženicha, nešťastným manželkám připoutat k sobě záletné muže. Některé poslouží i v případech, kdy je třeba se vypořádat s nespravedlivě rozděleným dědictvím a jinými majetkovými či milostnými problémy.

Přestože se děj odehrává v místech, kde lišky dávají dobrou noc, prožitky dvou pubertálních dívek v nás jistě vyvolají mnohé vzpomínky na vlastní dospívání, bez ohledu na to, v jakých kulisách se odvíjelo. Je to příběh o přátelství a lásce, o samotě a překonávání bolesti, o ztracených iluzích i nově získaných nadějích, protože „vždy se najde něco, čemu jsme ochotni věřit až do úplného konce“.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Marina Feltlová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.